Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο «αειθαλής μαΐστωρ του ελληνικού πολιτισμού» Αργύρης Πετρονώτης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο «αειθαλής μαΐστωρ του ελληνικού πολιτισμού» Αργύρης Πετρονώτης

Απρίλιος 20, 2023 - 10:00

Ο Αργύρης Πετρονώτης, ένα κεφάλαιο για την Αρκαδία και τη χώρα μας, έφυγε από τη ζωή ανήμερα την 99η επέτειο των γενεθλίων του, χθες Τετάρτη του Πάσχα, 19 Απριλίου.

Ο Αργύρης Πετρονώτης γεννήθηκε το 1924 στην Τρίπολη , ένα από τα 6 παιδιά του Τάκη (Παναγιώτη) Αποστολόπουλου ή Πετρονώτη και της Ευθυμίας Φατούρου. Διήκουσε μαθήματα Δημοτικού και εξατάξιου Γυμνασίου στη γενέτειρά του. ΄Ελαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως αντάρτης του ΕΛΑΣ. Για ανταμοιβή του εξορίστηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου και βασανίστηκε. Σπούδασε και πήρε δίπλωμα Αρχιτέκτονα-Μηχανικού Ε.Μ.Π. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ και του απενεμήθη πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και τελείωσε εκεί ως αριστούχος Διδάκτωρ Μηχανικός (Dr. Ingenieur) στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Εργάστηκε ως επαγγελματίας Αρχιτέκτων και ως συνερευνητής σε ανασκαφές. Υπηρέτησε στο έργο προετοιμασίας αναστήλωσης του Ναού Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες Αρκαδίας. Δίδαξε Ιστορία Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θεσσαλονίκης (παράλληλα Αρχιτεκτονική Μορφολογία στην εκεί Σχολή Καλών Τεχνών αμισθί) ως Αναπληρωτής Καθηγητής. ΄Ελαβε μέρος σε τοπικά, εθνικά και διεθνή Συνέδρια . Μέλος Επιστημονικών Εταιριών/Ινστιτούτων. Δημοσίευσε εργασίες σχετικές με την ειδίκευσή του. Μελέτησε και κατασκευάζει με οικογενειακές δαπάνες Μνημείο των 603 Πεσόντων Αρκάδων το ΄40. Συνεργάζεται σε κοινοφελή έργα και επιστημονικές έρευνες. Και διδάσκοντας ακόμα, δΙδάσκεται και ενίοτε αναθεωρεί.

Ο Αργύρης Πετρονώτης ως συνεργαζόμενος ερευνητής και ως συντονιστής του Επιστημονικού συμβουλίου της ΚΠ Άνθη της Πέτρας αποτέλεσε τον στυλοβάτη της ερευνητικής δουλειάς των Ανθέων όχι μόνο με το επιστημονικό του κύρος, αλλά γιατί προσέφερε και προσφέρει τα μέγιστα, όντας επιστημονικός υπεύθυνος των αποτυπώσεων, ενώ παράλληλα συγγράφει μια εκτεταμένη μελέτη πάνω στο έργο των Λαγκαδινών μαστόρων. 

Κάθε χρόνο, στο εργαστήριο των Ανθέων της Πέτρας, ο μαστρ'-Αργύρης δίδασκε την τέχνη της πέτρας στα Λαγκάδια.

«Ο μαστρ' Αργύρης Πετρονώτης, ο αιώνιος έφηβος, ετών 99, πέταξε μακριά μας. Μας έμαθε πολλά, κυρίως να αγαπάμε τον τόπο μας και να παθιαζόμαστε με τη χαρά της ζωής. Άφησε το ανεξίτηλο  αποτύπωμά του στα άνθη της πέτρας και στα αρκαδικά όρη», σημειώνει η εκδότρια και ιστορικός Ζιζή Σαλίμπα, με την οποία είχε συνεργαστεί ο Πετρονώτης για το βιβλίο «Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας» (εκδόσεις Θίνες, 2019).