Τσίπρας: Θα καταργήσουμε από φέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τσίπρας: Θα καταργήσουμε από φέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Απρίλιος 29, 2023 - 20:00

Ως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεσμεύεται ότι αυτή θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα ληφθούν, εφόσον εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στις φετινές εκλογές.

Ειδικότερα, απαντώντας ζωντανά σε ερωτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την ελάχιστη βάση εισαγωγής ως «παράλογη» και «ανήθικη», κατηγορώντας μάλιστα τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και την υπουργό Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι με το εν λόγω μέτρο «κόβουν» 20.000 νέους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, «με στόχο να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κολλέγια». 

«Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα επιτευχθεί νομοθετώντας την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έτσι ώστε όταν βγουν τα αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο να ισχύσει ο αλγόριθμος «που ίσχυε πριν νομοθετήσει η κ. Κεραμέως».

Επιπλέον, είπε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το 2018 «ένα καινούργιο σύστημα που προέβλεπε τις «πράσινες» και τις «κόκκινες σχολές», δηλαδή αυτές που η ζήτηση ήταν μικρότερη ή ίση με τις διαθέσιμες θέσεις και θα μπορούσαν να περάσουν παιδιά χωρίς εξετάσεις και τις σχολές υψηλού ανταγωνισμού, όπου θα έπρεπε να υπάρχει κάποια διαγωνιστική διαδικασία». «Βεβαίως η κ. Κεραμέως αυτό το κατήργησε, εμείς έχουμε στόχο να το επαναφέρουμε», σημείωσε ο ίδιος.

Σε ερώτηση που δέχθηκε, στο πλαίσιο του διαδικτυακού Q&A, σχετικά με το εάν θα μπορούσε να υπάρξει  ένα σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως οι πανελλαδικές «είναι το μόνο αδιάβλητο που έχουμε σ’αυτή τη χώρα», σχολιάζοντας ωστόσο ότι δεν είναι «ανθρώπινο».

Επιπλέον, επισήμανε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το 2018 «ένα καινούργιο σύστημα που προέβλεπε τις “πράσινες” και τις “κόκκινες σχολές”, δηλαδή αυτές που η ζήτηση ήταν μικρότερη ή ίση με τις διαθέσιμες θέσεις και θα μπορούσαν να περάσουν παιδιά χωρίς εξετάσεις και τις σχολές υψηλού ανταγωνισμού, όπου θα έπρεπε να υπάρχει κάποια “διαγωνιστική διαδικασία”». «Βεβαίως η κ. Κεραμέως αυτό το κατήργησε, εμείς έχουμε στόχο να το επαναφέρουμε», σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την φοιτητική μέριμνα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση γιατί διόρισε ως υπεύθυνο των φοιτητικών εστιών έναν «πρώην πρόεδρο της νεολαίας» κόμματος, ο οποίος, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «άφησε τις περισσότερες εστίες στο έλεος τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ως παράδειγμα τις διαμαρτυρίες φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τον χειμώνα του 2021, που έλεγαν ότι δεν είχαν θέρμανση σε συνθήκες χιονιά, ούτε φύλαξη, με αποτέλεσμα να συμβούν «δυσάρεστα γεγονότα».