Το Ιράν κατέσχεσε τάνκερ των Μπάκου - Καϋμενάκη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το Ιράν κατέσχεσε τάνκερ των Μπάκου - Καϋμενάκη

Μάιος 03, 2023 - 20:00

Ένα Ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο, το οποίο συνδέεται με τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη κατασχέθηκε από το Ιράν στα στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με το εξειδικευμένο site Tradewinds.

Όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το VLCC Niovi (κατασκευής 2005, με dwt 309.164 τόνων) δέχτηκε έφοδο από σκάφη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν περίπου στις 06:20 π.μ. τοπική ώρα κι ενώ είχε φύγει από το Ντουμπάι και κατευθυνόταν προς τη Φουτζέιρα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διεθνείς πληροφορίες, τα πλοία λέγεται ότι ανάγκασαν το σκάφος να αντιστρέψει την πορεία του προς τη Φουτζέιρα και προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Όπως ανέφερε η ασφαλιστική εταιρεία Ambrey, το τάνκερ κατευθυνόταν προς τα χωρικά ύδατα του Ομάν, περίπου 47 ναυτικά μίλια νότια του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν.

Ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του Niovi είναι η Grand Financing Co, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων Equasis, η οποία ελέγχεται από την ναυτιλιακή Smart Tankers με έδρα την Ελλάδα. Τα στελέχη της Smart Tankers, των οικογενειών Μπάκου και Καϋμενάκη, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για σχόλια.

Σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, το πλήρωμα του Niovi αποτελείται από 30 ναυτικούς, από τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα με εξαίρεση τον καπετάνιο, ο οποίος είναι Έλληνας γεννημένος το 1970. Οι ελληνικές αρχές θα παρέμβουν στις ιρανικές αρχές για λογαριασμό του πλοιάρχου.

Για το όλο θέμα έχει ενημερωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Το ΥΠΕΞ θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την ιρανική κυβέρνηση και θα ξεκινήσει η διαμεσολαβητική προσπάθεια για την απελευθέρωση του πλοίου.

dikaiologitika.gr