Τι προβλέπεται για τον πρωτοβάθμιο σεισμικό έλεγχο των κτιρίων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τι προβλέπεται για τον πρωτοβάθμιο σεισμικό έλεγχο των κτιρίων

Μάιος 05, 2023 - 16:00

Καθορίστηκαν στο ΦΕΚ οι ρυθμίσεις που αφορούν στον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς του δημοσίου, καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα όπως π.χ. ιδιωτικά σχολεία, νοσοκομεία κλπ.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής αποτελεσμάτων πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων

Με την ανωτέρω ΚΥΑ, αποφασίστηκε η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αποτελεσμάτων πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων καθώς και η Κατάρτιση Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου. Σύμφωνα με την απόφαση, η λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού μητρώου θα λειτουργήσει με διαδικασίες παρόμοιες με το Ειδικό Μητρώο Κληρωτών Ενεργειακών Επιθεωρητών Προγραμμάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΜΚΕΕΠΕΕ/ΤΕΕ).

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) θα αναλάβει την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αποτελεσμάτων την οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει εντός δύο (2) μηνών.

Διαδικασία ορισμού και επιλογής Ελεγκτών πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου

Το Τ.Ε.Ε., βάσει των καταχωρήσεων των ελεγχόμενων κτιρίων στην Ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π., αναλαμβάνει να υλοποιήσει τη δράση για τη διενέργεια πρωτοβάθμιων προσεισμικών ελέγχων, μέσω των Ελεγκτών Μηχανικών. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.

Η επιλογή των Ελεγκτών γίνεται με τυχαία ηλεκτρονική κλήρωση από το Μητρώο, με κριτήριο την απόσταση από το ελεγχόμενο κτίριο. Για κάθε ελεγχόμενο κτίριο ορίζονται δύο (2) Ελεγκτές. Αρχικά επιλέγονται Ελεγκτές, οι οποίοι έχουν επαγγελματική έδρα εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου βρίσκεται το κτίριο. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμος Ελεγκτής στο Μητρώο εντός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, επιλέγεται Ελεγκτής με επαγγελματική έδρα εντός της οικείας Περιφέρειας και, αν δεν υπάρχει, εντός των ορίων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στην περίπτωση που ο έλεγχος αφορά κτίριο σε νησιωτική περιοχή, αρχικά κληρώνονται Ελεγκτές με έδρα στη συγκεκριμένη νησιωτική περιοχή. Αν δεν υπάρχουν, επιλέγεται Ελεγκτής με έδρα εντός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και, αν δεν υπάρχει, επιλέγεται Ελεγκτής από ηπειρωτική περιοχή με απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη νησιωτική περιοχή, εντός ή εκτός των ορίων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης που βρίσκεται το κτίριο.

Σε περίπτωση που για το ίδιο κτίριο έχουν γίνει περισσότερες της μίας καταχωρίσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π., γίνεται μία ενιαία κλήρωση για το σύνολο των καταχωρίσεων.

Οι κληρώσεις διενεργούνται σταδιακά, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των Ελεγκτών, την πρόοδο της χρηματοδότησης και την προτεραιοποίηση της παρ. 1 του παρόντος, συγχρονισμένα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και αναλογικά με τον αριθμό των καταχωρίσεων των κτιρίων κάθε Περιφερειακής Ενότητας που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π.

Το πληροφοριακό σύστημα κληρώνει αυτόματα τους Ελεγκτές, σύμφωνα με τα ανωτέρω κριτήρια. Οι Ελεγκτές ενημερώνονται ηλεκτρονικά, σχετικά με τον έλεγχο, και υποχρεούνται, εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημέρα της ηλεκτρονικής τους ειδοποίησης, να ενημερώσουν το πληροφοριακό σύστημα για την αποδοχή ή μη του ορισμού τους. Σε περίπτωση μη αποδοχής ή άπρακτης παρέλευσης της ανωτέρω προθεσμίας, η κλήρωση επαναλαμβάνεται αυτόματα.

Σε περίπτωση που οι Ελεγκτές αποδεχθούν τον ορισμό τους, το πληροφοριακό σύστημα ενημερώνει αυτόματα την ενδιαφερόμενη Υπηρεσία ή Φορέα μέσω του εκπροσώπου του, τα στοιχεία επικοινωνίας του οποίου έχουν δηλωθεί κατά την καταχώριση του κτιρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π., προκειμένου να επικοινωνήσει με τους Ελεγκτές και να ορίσουν την ημερομηνία της αυτοψίας.

Το Τ.Ε.Ε. επιλαμβάνεται όλων των ζητημάτων διαχείρισης των κληρώσεων και των ορισμών των Ελεγκτών, καθώς και τυχόν δυσχέρειας στη διεξαγωγή του ελέγχου.

Διαδικασία και περιεχόμενο του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου

Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος διενεργείται εντός χρονικού διαστήματος δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την αποδοχή του ορισμού αμφότερων των Ελεγκτών. Σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας του εκπροσώπου της Υπηρεσίας ή Φορέα, που στεγάζεται στο ελεγχόμενο κτίριο, με τους Ελεγκτές για χρονικό διάστημα δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την αποδοχή του ορισμού τους, ενημερώνεται το Τ.Ε.Ε. από την Υπηρεσία ή τον Φορέα, προκειμένου να διενεργηθεί νέα κλήρωση Ελεγκτών.

Αποζημίωση των Ελεγκτών

Η αποζημίωση των Ελεγκτών για κάθε πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο καθορίζεται με βάση την επιφάνεια του κτιρίου, όπως αυτή βεβαιώνεται υπευθύνως από τους Ελεγκτές στο Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, ως εξής:

α) για κτίρια έως και χίλια (1.000) τετραγωνικά μέτρα, λαμβάνουν αποζημίωση ποσού ενός (1) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πεντακοσίων (500,00) ευρώ.

β) για κτίρια άνω των χιλίων (1.000) και έως χιλίων πεντακοσίων (1.500) τετραγωνικών μέτρων, λαμβάνουν αποζημίωση ποσού 0,90 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των χιλίων (1.000,00) ευρώ.

γ) για κτίρια άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) τετραγωνικών μέτρων, λαμβάνουν αποζημίωση 0,80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των χιλίων τριακοσίων πενήντα (1.350,00) ευρώ.

Οι ανωτέρω αποζημιώσεις καταβάλλονται στους Ελεγκτές εξ ημισείας. Το ύψος των αποζημιώσεων του παρόντος άρθρου αφορά άπαξ στην αμοιβή του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου του κτιρίου και περιλαμβάνει και τα έξοδα μετακίνησης του Ελεγκτή, εκτός από τυχόν περιπτώσεις ελέγχου σε νησιά από Ελεγκτές με έδρα εκτός αυτών, οπότε στο ποσό της αποζημίωσης προστίθεται και το ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε Ελεγκτή, ως επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης. Οι αποζημιώσεις των Ελεγκτών δεν υπόκεινται σε Φ.Π.Α. ή οποιαδήποτε εισφορά και κράτηση υπέρ τρίτων, που ενδέχεται να μειώσει το ύψος της αποζημίωσής τους για τους διενεργούμενους πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους.