Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά

Μάιος 11, 2023 - 16:00

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για εισοδήματα ή αναδρομικά που έλαβαν έχουν συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ανοίξει και μπορούν πλέον οι συνταξιούχοι να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που έλαβαν το περυσινό έτος και αφορούν παλαιότερες χρήσεις, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές για το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ο φόρος που θα προκύψει μπορεί να αποπληρωθεί είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Οι συνταξιούχοι μπορούν, για παράδειγμα, να εντάξουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν σε ρύθμιση και μάλιστα να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί σε 48 δόσεις.

Οι υπόχρεοι έχουν προθεσμία να δηλώσουν τα αναδρομικά έως τις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

Με την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου. Στην περίπτωση που η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα δεν επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον ο φόρος που βεβαιώνεται δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

 

kathimerini.gr