Σε ΦΕΚ ο καθορισμός των προδιαγραφών λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σε ΦΕΚ ο καθορισμός των προδιαγραφών λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας

Μάιος 20, 2023 - 11:00

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, η ΚΥΑ που αφορά τον καθορισμό των προδιαγραφών λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, των δήμων.

Ειδικότερα στην ΚΥΑ περιγράφεται το αντικείμενο των Κέντρων Κοινότητας, το ωράριο λειτουργίας, η χρηματοδότηση τους και οι σχέσεις των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο σκοπός των Κέντρων Κοινότητας είναι η υποστήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους.

Τα Κέντρα Κοινότητας, σημειώνεται ότι υποχρεούνται ιδιαίτερα να παρέχουν υποστήριξη στους πολίτες κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το Πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», τόσο για την ορθή συμπλήρωση αυτής, όσο και για την προσκόμιση και παραλαβή των κατά περίπτωση απαραίτητων δικαιολογητικών.

Τα Κέντρα Κοινότητας και τα Παραρτήματα αυτών λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή με ωράριο ημερήσιας λειτουργίας το οποίο, κατά την κρίση του οικείου ΟΤΑ α’ βαθμού και με βάση τις δυνατότητές του σε ανθρώπινο δυναμικό, δύναται να εκτείνεται και πέραν της 17:00, προκειμένου να εξυπηρετεί τους πολίτες στο μεγαλύτερο δυνατό χρονικό εύρος. Το ακριβές ωράριο
του Κέντρου Κοινότητας καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Στην περίπτωση εφαρμογής διευρυμένου ωραρίου λαμβάνεται μέριμνα έγκαιρου προγραμματισμού των προβλεπόμενων βαρδιών του απασχολούμενου προσωπικού και αντίστοιχης
ενημέρωσής του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του, στο Κέντρο Κοινότητας πρέπει να απασχολούνται δύο τουλάχιστον υπάλληλοι, εκ των οποίων ο ένας Κοινωνικός Λειτουργός.

Εποπτεία και έλεγχος
Η εποπτεία και ο έλεγχος λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, σε ότι αφορά το φυσικό αντικείμενο, δηλαδή τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ανήκει στη Δ/νση που ασκεί αρμοδιότητες Κοινωνικής Προστασίας διά της Κοινωνικής Υπηρεσίας, σε ότι, δε, αφορά το οικονομικό και διοικητικό αντικείμενο, στις αρμόδιες Δ/νσεις Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης του οικείου Δήμου.

Σε περίπτωση που δεν έχει συσταθεί ή/και λειτουργεί στον οικείο Δήμο η εν λόγω Δ/νση ή Κοινωνική Υπηρεσία, την εποπτεία του Κέντρου ασκεί η αντίστοιχη Δ/νση του Δήμου Έδρας διά της Κοινωνικής Υπηρεσίας της, συνεπικουρούμενης από τους Κοινωνικούς Επιστήμονες άλλων δομών ή κοινωνικών προγραμμάτων, του Δήμου στον οποίο λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας, ή του οικείου ΟΤΑ β’ βαθμού.

Τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για την τήρηση των προδιαγραφών λειτουργίας πραγματοποιούνται βάσει των οριζομένων στο κείμενο θεσμικό πλαίσιο.