Πρώτη εκτίμηση: Γιατί καταποντίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πρώτη εκτίμηση: Γιατί καταποντίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Μάιος 22, 2023 - 12:00

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι συντριπτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Οι είκοσι μονάδες κάτω ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσκόπων τις οποίες τα στελέχη του κόμματος αμφισβητούσαν. Αντιθέτως, ανέβηκαν τα ποσοστά του ΚΚΕ σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο 99,72% της ενσωμάτωσης, έχασε με περίπου 30 μονάδες διαφορά στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ήταν υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό δηλώσει οπωσδήποτε τη δυσαρέσκεια των πολιτών ακόμα και εκεί που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε υποψήφιος, όπως στις «ακατανόητες» για μένα Σέρρες, και το γεγονός ότι δεν πείστηκαν ούτε από τα τέσσερα χρόνια αντιπολιτευτικής τακτικής ούτε από την προεκλογική καμπάνια του κόμματος, η οποία, τελικά, ήταν αποτυχημένη.

Ίσως είναι πολύ νωρίς να κάνουμε κάποια εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε ό,τι αφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά σε μια πρώτη ανάγνωση αυτό που φαίνεται, είναι ότι δεν πείστηκαν οι νέοι να το ψηφίσουν -το TikTok δεν μπορεί να σώσει μια κατάσταση από μόνο του...- ενώ ειδικά στο τέλος της προεκλογικής περιόδου οι δηλώσεις Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν εκτός από άστοχες, και καθοριστικές. Αν λάβουμε υπόψη και το κάλεσμα εκείνων που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν Χρυσή Αυγή, αλλά και τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», αντιλαμβανόμαστε γιατί δημιουργήθηκε τόση σύγχυση. Όλα αυτά, έδωσαν μια εικόνα ασυνέπειας λίγες μέρες προτού οι πολίτες πάνε στις κάλπες και τελικά εξηγούν εν μέρει την τεράστια διαφορά από το πρώτο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη, η «Αλλαγή» και η συνθηματολογία του παρελθόντος τελικά έβλαψε, ενώ έγινε πολύ εύκολα διαχειρίσιμη από τους αντιπάλους του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε να κονταροχτυπηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν έπρεπε να ξοδεύει δυνάμεις για να πείσει τα λαϊκά στρώματα.

Εν τέλει, ο κόσμος ψήφισε «αντι-ΣΥΡΙΖΑ». Κάποιοι ψηφοφόροι του πήγαν στη ΝΔ, κάποιοι στο ΚΚΕ και κάποιοι στο ΠαΣοΚ - Κίνημα Αλλαγής επειδή δεν πείστηκαν.

Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση υπέστη φθορά, που όμως τελικά δεν φάνηκε να επηρεάζει το εκλογικό σώμα. Για παράδειγμα, ο παραιτηθείς για το έγκλημα στα Τέμπη Κώστας Αχ. Καραμανλής είναι και πάλι πρώτος σε σταυρους στις Σέρρες. Γι' αυτό ανέφερα νωρίτερα ότι για μένα οι Σέρρες είναι «ακατανόητες». Βέβαια, δεν σκέφτονται όλοι όπως εγώ. Το πελατειακό κράτος καλά κρατεί. Εκείνοι που έκλαιγαν για τους νεκρούς στο Μάτι, που υπέδειξαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως μόνη υπεύθυνη, δεν «ίδρωσαν» για τους νεκρούς σε μια αδιανόητη εν έτει 2023 μετωπική σύγκρουση τρένων και δεν «μαύρισαν» τον υπουργό.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει στην κάλπη τα πολλά λάθη, τις πολλές αβλεψίες αλλά και τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Το μόνο βέβαιον είναι ότι η επόμενη μέρα δεν είναι εύκολη ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα ούτε για την ηγετική του ομάδα. Καθώς η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς τα κυβερνητικά έδρανα, οι απώλειες της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι οι πολίτες θέλουν καθαρή και δυνατή αντιπολίτευση και αυτή δεν μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Γαλανιάδη Εύα