Πρόστιμο 1,2 δισ. ευρώ στο Facebook

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πρόστιμο 1,2 δισ. ευρώ στο Facebook

Μάιος 23, 2023 - 10:00

Πρόστιμο -μαμούθ ύψους 1,2 δισ. ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία Meta από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή επειδή παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η εταιρεία θα κληθεί ταυτόχρονα να αναστείλει τις μεταφορές δεδομένων χρηστών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους FT η «καμπάνα» αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη ποινή που επιβάλλεται σε εταιρεία Big Tech για παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.

Όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική αρχή, το Facebook παραβίασε τους κανόνες που απαιτούν από τις πλατφόρμες να διασφαλίζουν ότι οι μεταφορές δεδομένων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ έχουν τις κατάλληλες διασφαλίσεις. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι οι ροές δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ της πλατφόρμας βασίζονταν σε συμβατικές ρήτρες που «δεν αντιμετώπιζαν τους κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες» των χρηστών.

Το πρόστιμο ρεκόρ της ΕΕ για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής έρχεται μετά την επιβολή κυρώσεων ύψους 746 εκατομμυρίων ευρώ στην Amazon από τη ρυθμιστική αρχή του Λουξεμβούργου το 2021.