Προχωρεί η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Προχωρεί η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Μάιος 23, 2023 - 19:00

Νέα εργασιακά δεδομένα έρχονται για εκατομμύρια εργαζόμενους καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας με τον ψηφιακό και ευρύτερο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ με την ενοποίηση των 88 βάσεων δεδομένων, την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των πολιτών, τη διασύνδεση του ΕΦΚΑ με την ΕΡΓΑΝΗ, την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών (τόσο από τον Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα) θα επεκταθεί η ψηφιακή κάρτα σε όλους τους εργαζόμενους και με την περαιτέρω μείωση της ανεργίας θα ξεπαγώσουν οι τριετίες που θα οδηγήσουν σε αύξηση μισθών.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν στην επόμενη φάση όπως και η βιομηχανία ενώ στη συνέχεια η ψηφιακή κάρτα θα μπει στη ζωή όλων των εργαζομένων. Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου των εργαζόμενων αλλά και - παράλληλα - πιστοποιείται η παρουσία τους στο χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο και με τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τον άμεσο  εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των επιχειρήσεων, είτε από την πλευρά των εργαζομένων.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις , η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Όλες οι επιχειρήσεις - εργοδότες της Χώρας υποχρεούνται να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό, σε πραγματικό χρόνο, με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η μέτρηση του χρόνου εργασίας πραγματοποιείται με τη χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ αποτελεί τη βάση για την επέκταση της ψηφιακής κάρτας σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας και μεγέθους. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να «κατεβάσουν» στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani mobile app η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.gov.myergani) και App Store (https://apps.apple.com/us/app/myergani/id1624483175), μέσω των επίσημων λογαριασμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.