Νίκας: Δίναμε βενζίνη και πετρέλαιο στα περιπολικά - Τα προβλήματα του κράτους τα αντιμετωπίζει η Περιφέρεια

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νίκας: Δίναμε βενζίνη και πετρέλαιο στα περιπολικά - Τα προβλήματα του κράτους τα αντιμετωπίζει η Περιφέρεια

Μάιος 30, 2023 - 18:00

Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου περιστράφηκε γύρω από το «δομικό», θα λέγαμε, πρόβλημα του ελληνικού κράτους που αφορά στο γεγονός ότι τις αδυναμίες του, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες -κυρίως οι δεύτερες, εφόσον οι Δήμοι, ιδίως οι μικροί, έχουν περιορισμένες δυνατότητες, με αφορμή το αίτημα του Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου για χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα.

«Υπάρχει πρόβλημα σχεδόν παντού και καλείται η Περιφέρεια να το αντιμετωπίσει», παραδέχτηκε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 30 Μαΐου.

Ο κ. Πέτρος Τατούλης λαμβάνοντας τον λόγο, επεσήμανε: «Ή θα υπηρετήσουμε το κύρος του θεσμού, ή θα συνεχίσουμε να παραμένουμε ένας μοχλός άσκησης κρατικής εξουσίας, ή θα συμπληρώνουμε και θα πληρώνουμε».

«Παραμένουμε ενεργοί για να υπηρετήσουμε το κύρος του θεσμού και τίποτα παραπέρα. Εχθές στο ΔΣ Λιμενικού Ταμείου πήραν απόφαση για ένα χρονίζον πρόβλημα και μάλιστα το χαρακτήρισαν επείγον. Γιατί, μέχρι τώρα δεν ήταν επείγον το θέμα; Βλέπουμε μια αντίληψη πελατειακής διευθέτησης των προβλημάτων. Συναινούμε με όλες τις ενστάσεις που έχουμε, που αποσκοπούν στη διαφύλαξη του θεσμού, οι δομές να υπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Δεν μπορεί το Λιμενικό Ταμείο που έχει ανταποδοτικά τέλη να μην είναι ικανό να αντιμετωπίζει προβλήματα. Υποχρέωση δική τους είναι. Πάντοτε κόντρα στον τότε υπουργό Ναυτιλίας, ζητούσαμε να υπάρχει ένα μόνο Λιμενικό Ταμείο ανά περιφέρεια», 

Ο κ. Νίκας απάντησε: «Αν θέλετε να συζητήσουμε για την τέλεια κοινωνία, να καθήσουμε να τα πούμε ως το πρωί. Στη θητεία μας έχουν μεταβληθεί οι αρμοδιότητες, το κρατικιστικό πνεύμα επικράτησε στη δεύτερη φάση λειτουργίας του υπ. Εσωτερικών», ασκώντας κριτική ουσιαστικά στην περίοδο Βορίδη.

Τα Λιμενικά Ταμεία πρέπει να περάσουν στους Δήμους, αλλά τα χώρισε για να λέει το κράτος ''δεν έχω αρμοδιότητες'' και να μην δίνει πόρους.

«Δίναμε βενζίνη και πετρέλαιο στην Αστυνομία για τα περιπολικά. Δεν προχωρούν τα υδατοδρόμια. Θα έρθει προγραμματική σύμβαση για να πληρώσουμε υδατοδρόμια σε μικρούς Δήμους, Κυπαρισσία, Λιμένι, Άστρος, Ξυλόκαστρο. Ποιος θα τα κάνει αυτά; Αν δεν υπάρχει το πλέγμα των υδατοδρομίων, υδροπλάνα δεν θα έρθουν ποτέ ούτε στην Καλαμάτα. Να αναλάβει η Περιφέρεια τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Βιολογικοί καθαρισμοί δεν λειτουργούν, ο Μεσσηνιακός κόλπος έχει σοβαρό πρόβλημα. Όταν δεν κινητοποιείται ο Δήμος, πρέπει να βρεθεί τρόπος να δώσουμε μια λύση», επεσήμανε».

Δεν υπάρχει θέμα πελατειακών σχέσεων. Με 50.000 ευρώ στο Λιμενικό ταμείο δεν εξαγοράζεις κάποιον...