Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πόσες μικρές επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί - Πόσα χρήματα δόθηκαν

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πόσες μικρές επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί - Πόσα χρήματα δόθηκαν

Μάιος 30, 2023 - 18:00

Εκτός ημερήσιας διάταξης έθεσε, κατά τη συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου την Τρίτη 30 Μαΐου στις 16:00, η περιφερειακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου το ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί καιρό τους  επιχειρηματίες. Η κυρία Νικολάκου είπε:

«Αρκετοί επιχειρηματίες δεν μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν επειδή οι πόροι δεν ήταν αρκετοί. Ο κ. Νίκας είχε πει ότι θα είχαν αναζητηθεί πόροι, για να πληρωθούν και εκείνοι. Επίσης, υπάρχει ένα θέμα με όλους όσοι είχαν υποβάλει ενστάσεις, θα βρεθούν πόροι και για εκείνους; Να γίνει πιο σαφές, πότε θα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν επιπλέον πόροι, πότε θα εξειδικευτεί το πρόγραμμα ανά κλάδο, ποιο το κατώτερο και ανώτερο ποσό χρηματοδότησης», ρώτησε η κυρία Νικολάκου και ζήτησε να πληροφορηθεί, επίσης, αν οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού θα μπορούν να απασχολούν από τρίτες χώρες εργαζόμενους.

Όταν βγάζουμε στοιχεία για τον τουρισμό, αγνοούμε τα λουκέτα, και όταν μιλάμε για την εστίαση, είναι σημαντικό ότι κάποιοι μπορεί να κερδίζουν επειδή έχει ανεβεί ο τζίρος τους, αλλά πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας απάντησε: «Ξέρετε ενδεχομένως και τις απαντήσεις στα ερωτήματα, αλλά καλό είναι να ακούγονται κι εδώ. Διατέθηκαν 104 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ και ενισχύθηκαν 2.808 επιχειρήσεις. Τα ερωτήματα, πόσο είναι το επιπλέον ποσό. Να πούμε ότι πάρα πολλά μελετητικά γραφεία εμπλέκονται, γίνονται λάθη, ρίχνουν το βάρος στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Περιφέρειας. Δόθηκαν 21 εκατ. ευρώ σε 109 υφιστάμενες επιχειρήσεις και σε 90 νέες και υπό σύσταση. Πώς θα εξειδικευτεί ανά κλάδο η χρηματοδότηση: Η δράση αφορά όλους τους ΚΑΔ. Θα υπάρξει δυνατότητα ανακαίνισης και εξοπλισμού, στα ΕΣΠΑ 2022-2027, για το ύψος, ό,τι ισχύσει για όλη την Ελλάδα, θα ισχύσει και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για τις ελλείψεις, αυτές θα καλυφθούν από το νέο πρόγραμμα, το 2021 - 2027. Σε ένα πρόγραμμα 250 εκατ. ευρώ και με υπερδέσμευση, υπάρχει ενδιαφέρον. Για τις επιχειρήσεις που έχουν αποκλειστεί, οι αποφάσεις των ενστάσεων έχουν εκδοθεί, και έχουν αξιολογηθεί θετικά 13 επιχειρήσεις, με 1,6 εκατ. ευρώ, και 8 νέες, με 1,7 εκατ. ευρώ. Οι ενισχύσεις θα δοθούν το τρίτο τρίμηνο του 2023».