Μηδενική τιμή ρεύματος για πρώτη φορά λόγω ΑΠΕ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μηδενική τιμή ρεύματος για πρώτη φορά λόγω ΑΠΕ

Μάιος 30, 2023 - 19:00

Μηδενικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για έξι συνεχόμενες ώρες κατέγραψε για πρώτη φορά στην Ιστορία του το ελληνικό σύστημα την περασμένη Κυριακή (28 Μαΐου), «αντιγράφοντας» στιγμιότυπα από τα συστήματα των βορείων χωρών της Ευρώπης με την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ. 

Για πρώτη φορά, επίσης, ο ΑΔΜΗΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο προχώρησε σε περικοπές πράσινης ενέργειας που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, για να διατηρήσει την ευστάθεια του συστήματος. Επί 12 συνεχόμενες ώρες το Σάββατο και 11 ώρες την Κυριακή, με ένα διάλειμμα τριών ωρών, τα αρμόδια κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ πετούσαν συνεχώς εκτός συστήματος πράσινα μεγαβάτ, για να το κρατήσουν όρθιο και να μη βυθιστούμε στο σκοτάδι.

Η παραγωγή των ΑΠΕ άγγιξε την περασμένη Κυριακή τα πολύ υψηλά επίπεδα του 80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, δεν ήταν όμως η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά. Στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι και για πέντε συνεχόμενες ώρες από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα σχεδόν το 100% της ζήτησης καλύφθηκε από ΑΠΕ. Δεν είχαμε όμως ούτε μηδενικές τιμές, ούτε περικοπές ενέργειας, ούτε μέση τιμή μεγαβατώρας στα 51 ευρώ, που κατρακύλησε την Κυριακή για να επανέλθει χθες στα 88 ευρώ και σήμερα στα 111 ευρώ, επίπεδα που κινείται τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Διαβάστε περισσότερα στην kathimerini.gr