Τέλος τα μέτρα ενίσχυσης για την ενεργειακή κρίση βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τέλος τα μέτρα ενίσχυσης για την ενεργειακή κρίση βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ιούνιος 07, 2023 - 16:00

Την άρση των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης συστήνει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με έκθεση της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χθες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα στον κανονισμό του Συμβουλίου θεσπίστηκαν σε μια περίοδο όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2022, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας υπερέβαιναν τα 350 ευρώ/MWh, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 το σημείο αναφοράς ήταν πάνω από 220 ευρώ/MWh.

Ωστόσο, συμπληρώνει η έκθεση, από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ελήφθησαν τα μέτρα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί δραστικά, με τις τρέχουσες μέσες τιμές να είναι σε επίπεδα μικρότερα των 80 ευρώ/MWh (ο μέσος όρος αναφοράς της ΕΕ ανέρχεται σε 80 ευρώ/MWh έως τέλος Μαΐου 2023).

Αυτό οφείλεται κυρίως στις μειωμένες τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, οι οποίες συνδέονταν με διάφορους παράγοντες, όπως οι ήπιες καιρικές συνθήκες και το ευρύ σύνολο μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη και η Επιτροπή για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στον κανονισμό του Συμβουλίου, το σημείο αναφοράς LNG και τα μέτρα μείωσης της ζήτησης αερίου, αναφέρεται ακόμα στην έκθεση.