Ποιους «διακονεί» η Ιερά Σύνοδος;..

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ποιους «διακονεί» η Ιερά Σύνοδος;..

Ιούνιος 09, 2023 - 22:00

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Εκκλησία έθεσε σε αργία δύο ιερείς. Ο ένας, ετέθη σε αργία από την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης επειδή έστειλε βίντεο με «κατεβασμένα παντελόνια», σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, σε ένα 12χρονο αγόρι, «πνευματικό του παιδί», κατηγορούμενος για αλσέγεια. Ο έτερος, ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, ο οποίος διακονεί στον ΙΝ Αγ. Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, στην Αθήνα, ετέθη σε αργία από... ολόκληρη Ιερά Σύνοδο επειδή-άκουσον άκουσον!- ανέθεσε σε δυο κορίτσια να κρατήσουν τις λαμπάδες κατά την εκφώνηση του Ευαγγελίου.

Δηλαδή, έντυσε τα κορίτσια «παπαδάκια», που λέμε.

Η Ιερά Σύνοδος δεν ξέρουμε αν είχε κάτι να πει για τον αρχιμανδρίτη που διώκεται για ποινικό αδίκημα εναντίον ενός παιδιού. Ωστόσο, εξάντλησε την αυστηρότητά της σε έναν ιερέα, ο οποίος δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να αναθέσει σε δυο παιδιά -καμία σημασία δεν έχει για την Εκκλησία πόσω μάλλον για τον Χριστό αν είναι αγόρια ή κορίτσια- να κρατήσουν τις λαμπάδες.

Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από αυτή την κίνηση του ιερέα. Και φαίνεται ότι η Ιερά Σύνοδος -τα μέλη της οποίας δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν ότι οι γυναίκες διακονούν στις λειτουργίες- υπέκυψε σε εκείνους τους κύκλους που ενοχλούνται με οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με τα δικά τους μέτρα και σταθμά για το τι είναι πίστη, χριστιανισμός, ορθοδοξία -για την ουσία των οποίων έχουν πλήρη άγνοια, ως φαίνεται- αλλά κυρίως για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στην Εκκλησία.

Ο π. Αλέξανδρος Καρυώτογλου έχει διδάξει στη μέση εκπαίδευση ως θεολόγος. Ως διδάκτωρ Θεολογίας και Θρησκειολογίας, δίδαξε στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέα στο Σίδνεϊ, στο Παιδαγωγικό Τμή­μα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Έχει, επίσης, συγγράψει αρκετά βιβλία. Οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν τον αγαπούν ιδιαίτερα και χαίρει της εκτίμησης των ενοριτών.

Και ποιο ήταν το έγκλημα καθοσιώσεως του εν λόγω ιερέα; Ότι δεν έκανε τίποτα μεμπτό, τίποτα που να απαγορεύεται, αλλά έρχεται σε αντίθεση με εκείνους που διαχωρίζουν τους πιστούς σε άνδρες και γυναίκες. Τα αγόρια που «παραδοσιακά» συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία είναι αχειροτόνητα και αχειροθέτητα, όπως και τα κορίτσια. Στα γυναικεία μοναστήρια, δηλαδή, τι γίνεται; Και, ακόμα περισσότερο, στα χωριά μας οι γυναίκες και ψάλλουν, και βοηθούν, και διακονούν στο ιερό.

Να τις ρίξουμε στην πυρά;..

Ποιοι, λοιπόν, κάνουν τον διαχωρισμό μεταξύ ανδρών και γυναικών την ώρα της Θείας Λειτουργίας, όπου το μόνο που απαγορεύεται είναι οι διαχωρισμοί; 

Εκείνοι που θεωρούν τη γυναίκα σκοτεινή, μιαρή, κατώτερη.

Και η Ιερά Σύνοδος υποκύπτει σε αυτούς τους κύκλους.

Αυτό είναι το πραγματικά λυπηρό.

Όπως και το γεγονός ότι ένας αρχιμανδρίτης που κατηγορείται για ασέλγεια και ένας ιερέας που συμπεριέλαβε όλο του το ποίμνιο στη διακονία της ενορίας του ετέθησαν αμφότεροι σε αργία. Ο πρώτος διέπραξε έγκλημα, ο δεύτερος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από αυτό που επιβάλλει η αγάπη του Χριστού, απέναντι στην οποία είμαστε όλοι ίδιοι και όλοι ίσοι.

Δηλαδή, το ποινικό αδίκημα και η αυτονόητη και εκ των ων ουκ άνευ παρουσία της γυναίκας στην Εκκλησία τιμωρούνται με τον ίδιο τρόπο.

Τα δυο κορίτσια διακόνησαν την ενορία τους.

Η Ιερά Σύνοδος ποιους «διακονεί» και δεν θέλει να τους στενοχωρήσει;

Και για πόσο ακόμα...

 

Γαλανιάδη Εύα