Ξεκινάει η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ξεκινάει η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ

Ιούνιος 12, 2023 - 19:00

Τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του διεξάγει το NATO από σήμερα 12 Ιουνίου και για σχεδόν δύο εβδομαδες στη Γερμανία.

Η άσκηση με το όνομα Air Defender 23 έχει ως αντικείμενο την άμεση ανταπόκριση της Συμμαχίας σε περίπτωση κρίσης και ενεργοποίησης του άρθρου 5 για συλλογική αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον συμμαχικού εδάφους.

Στην άσκηση συμμετέχουν πάνω από 20 χώρες, 10.000 στρατιώτες και περίπου 250 αεροσκάφη, ανάμεσά τους τα F-35 της Lockheed Martin καθώς και τα αναγνωριστικά AWACS, μονάδες ανεφοδιασμού στον αέρα και αεροσκάφη μεταφοράς. Ειδικότερα, μόνο οι ΗΠΑ στέλνουν στη Γερμανία 100 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων το «αόρατο» F-35, το πλέον σύγχρονο μαχητικό της Συμμαχίας, αλλά και F-15, F-16, F-18, EA-18, Α-10, C-13 και C-17, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία θα συμμετάσχουν με μαχητικά F-16.

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα λειτουργήσει ως οικοδεσπότης και ως τεχνικός κόμβος, βρίσκεται, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης των τελευταίων δεκαετιών.

Η προετοιμασία της άσκησης ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2018. Θα διεξαχθεί σε τέσσερις τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Γερμανία, καθώς και από μία στην Ολλανδία και την Τσεχική Δημοκρατία. Η άσκηση θα διεξαχθεί κυρίως σε τρεις εναέριους χώρους στη βόρεια, ανατολική και νότια Γερμανία, με στόχο να δοκιμάσει την ικανότητα των εναέριων δυνάμεων να ανταποκριθούν σε μια κρίση στην Ευρώπη εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τη Ρωσία.

Οι περιοχές θα χρησιμοποιούνται μόνο για έως και τέσσερις ώρες την ημέρα σε διάφορες ώρες και θα είναι κλειστές για την πολιτική εναέρια κυκλοφορία κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, ανέφερε το ΝΑΤΟ. Οι εμπορικές πτήσεις μέσω του γερμανικού εναέριου χώρου θα δουν αλλαγές και μικρές καθυστερήσεις.

Η διαχείριση των εμπορικών πτήσεων αποτελεί σημαντικό μέρος των απαιτήσεων της άσκησης, παραδέχθηκε ο αντιπτέραρχος της Luftwaffe Ίνγκο Γκέρχαρτς, εξηγώντας ότι ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος είναι από τους πλέον φορτωμένους στον κόσμο. Προκειμένου να μην υπάρξουν ακυρώσεις πτήσεων, τα γερμανικά αεροδρόμια έχουν επεκτείνει, ειδικά για τις ημέρες της άσκησης, το ωράριο λειτουργίας τους. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις», δήλωσε ο κ. Γκέρχαρτς, αλλά δεν απέκλεισε καθυστερήσεις σε πτήσεις.

Σύμφωνα με τον ειδικό στην αεροπλοΐα Κλέμενς Μπόλινγκερ, τα τελευταία 30 χρόνια το έργο του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας είναι ενιαίο για την πολιτική και τη στρατιωτική αεροπορία. Οι ελεγκτές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την Πολεμική Αεροπορία, ώστε να μην χρειάζεται να ακυρώνονται εμπορικές πτήσεις.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε πολυάριθμες ασκήσεις, κάποιες εκ των οποίων θα γίνουν στο έδαφος, όπως η «εκκένωση από αεροδρόμιο», η οποία κρίθηκε αναγκαία μετά το χάος που προκλήθηκε το 2021 κατά την απομάκρυνση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Σε άλλες ασκήσεις θα δοκιμαστεί η στήριξη χερσαίων δυνάμεων από αέρος, αλλά και η αντιμετώπιση πυραύλων μέσου βεληνεκούς με ΝΑΤΟϊκά βομβαρδιστικά. Θα εξεταστούν επίσης σενάρια επίθεσης με πλοία ή υποβρύχια στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς, όπως δήλωσε στην Deutsche Welle ο Τόρμπεν Άρνολντ από το Γερμανικό Ινστιτούτο για Διεθνείς Υποθέσεις και Θέματα Ασφάλειας, «ο εχθρός μπορεί να επιτεθεί και από περιοχές εκτός της ηπείρου».