Ο Ανάβαλος που διαρκώς «αναβάλλεται» και τα προβλήματα άρδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Ανάβαλος που διαρκώς «αναβάλλεται» και τα προβλήματα άρδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ιούνιος 13, 2023 - 09:00

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Το έργο του Αναβάλου δεν έχει χρονίσει απλώς. Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες η άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Αργολίδα αλλά και στη Βόρεια Κυνουρία καρκινοβατεί.

Τώρα, ήρθαν να προστεθούν κι άλλα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, όπως η υψηλή περιεκτικότητα του νερού με το οποίο ποτίζουν οι αγρότες σε αλάτι, σύμφωνα με ιδιωτικές μετρήσεις, αλλά και ο διπλασιασμός των παγίων και των τιμολογίων χρήσης. 

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, η ΑΚΣΥΝΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση. Όπως αναφέρεται σε αυτήν: «Από τις πρώτες ιδιωτικές μετρήσεις που έγιναν, φαίνεται ότι η αγωγιμότητα (αλατότητα) του νερού του Αναβάλου, βρίσκεται πάνω 3000 ppm. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ποτίζουμε με θαλασσινό νερό και με μαθηματική ακρίβεια οι καλλιέργειες θα βγουν εκτός παραγωγής σε 2-3 χρόνια! Μιλάμε για την πλήρη εγκατάλειψη του αργολικού κάμπου! Την ίδια ώρα, όσοι συνάδελφοι  ποτίζουν με ιδιωτικές γεωτρήσεις, παρατηρείται  μείωση του αντλούμενου νερού μέχρι και 50%, χωρίς ακόμη να έχουμε φτάσει στις υψηλές ανάγκες για νερό λόγω καλοκαιριού! Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια διπλασίασε  προκλητικά την τιμή χρέωσης ανά κυβικό μέτρο νερού άρδευσης από τον ΓΟΕΒ στους ΤΟΕΒ, καθώς και αύξησε το ετήσιο πάγιο. Και όλο αυτό χωρίς καν να ενημερώσει τις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ».

Το θέμα έθιξε στη συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 12 Ιουνίου. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είπε ότι καλό θα ήταν να συζητηθεί το θέμα του Αναβάλου αλλά και γενικότερα το πρόβλημα της άρδευσης στις καλλιέργειες της περιφέρειας συνολικά στην επόμενη συνεδρίαση του ΠεΣυ στις 27 Ιουνίου.

«Προφανώς υπάρχουν ζητήματα κατεπείγοντα, σοβαρό θέμα, να κουβεντιάσουμε γενικότερα το θέμα της άρδευσης ή να γίνει αναφορά μόνο στο θέμα της Αργολίδας, επειδή ετοιμάζεται σύσκεψη και μια συνάντηση, να πάει στις 27 Ιουνίου, να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη».

Ο κ. Νίκας έθιξε, παράλληλα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την άρδευση οι αγρότες σε όλη την περιφέρεια, όπως στη Κορινθία.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της κυρίας Ντίνας Νικολάκου, περιφερειακής συμβούλου της «Νέας Πελοποννήσου», η οποία είπε ότι ο κ. Νίκας έχει μια μοναδική ικανότητα να μεταθέτει θέματα για επόμενες συνεδριάσεις, αλλά στο ενδιάμεσο να έχει ήδη κάνει κάποιες κινήσεις. Όπως είπε:

«Είμαστε απέναντι στην εμπειρία που έχει ο κ. περιφερειάρχης να λέει ''ναι'' σε αυτό που λέμε, και να αναβάλλεται ένα θέμα. Και όταν έρθουν εδώ τα θέματα, θα έχει ήδη κάνει κάποιες κινήσεις. Το νερό που ποτίζουν οι αγρότες στην Αργολίδα είναι σχεδόν αλάτι, και επίσης γίνεται διπλασιασμός τελών ανά κυβικό νερού χρήσης, και στα πάγια. Δεν χωράει εδώ να το δούμε στο τέλος του μήνα. Λέμε για το θέμα της Αργολίδας, θέλουμε να γνωρίζουμε αν υπάρχει πρόθεση να λυθεί, γιατί είναι σε απελπισία οι αγρότες. Για το θέμα της Πελοποννήσου, ας γίνει μια ευρύτερη συζήτηση».

Ο κ. Νίκας απάντησε: «Υπάρχει ζήτημα στην Αργολίδα, εκείνο που έχω να σας πω, επειδή είκοσι χρόνια δεν ακουμπούσε κανείς αυτό το θέμα, και μιλάμε για 3 εκατ. ευρώ που οφείλονται, και ΓΟΕΒ δεν υπήρχε στην Αργολίδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει το τιμολόγιο που αποφασίστηκε. Δύο χρόνια κανένας υπάλληλός μας δεν ήθελε να μπει στον ΓΟΕΒ. Ο Ανάβαλος, τα δίκτυα, ο ΤΟΕΒ, ο ΓΟΕΒ, τι χρωστούν, σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα, να τα πούμε στη συνεδρίαση της 27ης του μηνός, με τόνους τέτοιους που θα βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση».

 

Γαλανιάδη Εύα