Στην Πέλλα ο Ανδρ. Λυκουρέντζος - «Η αγροτική παραγωγή σε κίνδυνο»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Στην Πέλλα ο Ανδρ. Λυκουρέντζος - «Η αγροτική παραγωγή σε κίνδυνο»

Ιούνιος 13, 2023 - 14:00

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος βρέθηκε στην Πέλλα, όπου επισκέφθηκε τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις.

Ο ίδιος σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook:

Με τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Δάνη Τζαμτζή,επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές από τις βαρύτατες χαλαζοπτώσεις και τις συνεχείς,άκαιρες καταστρεπτικές βροχοπτώσεις,με τη μορφή καταιγίδων.Οι ζημίες είναι ανυπολόγιστες και απαιτούν υψηλές αποζημιώσεις.

Οι παραγωγοί μας και οι οικογένειές τους,είναι σε απόγνωση.

Ενισχύουμε τον ΕΛΓΑ με νέες πενήντα (50) έκτακτες προσλήψεις Γεωπόνων,για να προωθήσουμε άμεσα το εκτιμητικό έργο.

Με ακρίβεια και δικαιοσύνη θα συνταχθούν τα πορίσματα για την πληρωμή αποζημιώσεων.

Οι ζημίες οι οποίες καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ήδη καταγράφονται και φθάνουν στο πρωτοφανές,για την εποχή,ύψος των 23,000 δηλώσεων των αγροτών,των οποίων επλήγησαν οι καλλιέργειες ενώ τα κτήματα τους πλησιάζουν τις 80.000.

Οι ζημίες οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ κατόπιν συνεργασίας του Οργανισμού μας και των υπηρεσιών της Περιφέρειας καταγράφονται και θα συνταχθεί Έκθεση,προς την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ,για να αναζητηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα καταβολής ενισχύσεων στους ζημιωθέντες αγρότες μας.

\Οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ μάχονται αλλά ο υπερβολικός όγκος ζημιών δοκιμάζει τις αντοχές τους και υπερβαίνει τις δυνατότητές τους.

Η νέα Κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ,σε ανοιχτό διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις,τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις,καλείται να πάρει αποφάσεις,ικανές να στηρίξουν τα αγροτικά νοικοκυριά και στο μέλλον,απέναντι στις δοκιμασίες τις οποίες επιφέρει η κλιματική κρίση.Είναι προφανές ότι το υφιστάμενο Γεωργοασφαλιστικό σύστημα,με την επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών,σύντομα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις αλματωδώς αυξανόμενες ανάγκες δυσθεώρητων εκτιμήσεων-χρόνο με τον χρόνο- και δυσθεώρητων αποζημιώσεων.

Νοιώθουμε τον πόνο των αγροτών μας και στεκόμαστε δίπλα τους-όπως πράξαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια-με ευαισθησία και σεβασμό στον κόπο τους,τώρα που μας χρειάζονται,χωρίς υποσχέσεις και λαϊκισμό αλλά με πράξεις.