Πώς θα γίνει ο διορισμός στο Δημόσιο συγγενών των θυμάτων των Τεμπών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πώς θα γίνει ο διορισμός στο Δημόσιο συγγενών των θυμάτων των Τεμπών

Ιούνιος 13, 2023 - 22:00

Εγκύκλιο με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα διορισμού στο Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ., τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα της παρ.1 άρθρου 2 του ν.4765/2021 όπως ισχύει, εκτός των εταιρειών του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 3429/2005, ενός (1) μέλους της οικογένειας θανόντος συνεπεία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη την 28η Φεβρουαρίου 2023, μέχρι β΄ βαθμού συγγενείας με αυτόν ή ο/η σύζυγος ή ο/η συμβίος/α, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το δικαίωμα διορισμού παρέχεται και σε πρόσωπα που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή για τα οποία προκύπτει ποσοστό μόνιμης αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) συνεπεία του δυστυχήματος στα Τέμπη την 28η Φεβρουαρίου 2023. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στη σύζυγό τους ή στον/στην συμβίο/α ή σε ένα τέκνο τους. Σε περίπτωση που δεν έχουν σύζυγο ή συμβίο/α, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται σε έναν από τους γονείς ή σε ένα από τα αδέλφια τους.

Για την άσκηση του δικαιώματος αυτού προηγούνται κατά σειρά:
α) ο/η σύζυγος του θανόντος ή ο/η συμβίος/α
β) οι συγγενείς εξ αίματος α΄ βαθμού του θανόντος
γ) οι συγγενείς εξ αγχιστείας α΄ βαθμού του θανόντος
δ) οι συγγενείς εξ αίματος β΄ βαθμού του θανόντος και
ε) οι συγγενείς εξ αγχιστείας β΄ βαθμού του θανόντος

Μεταξύ συγγενών που εμπίπτουν στην ίδια περίπτωση, προηγείται ο μεγαλύτερος σε ηλικία βάσει της ημερομηνίας γέννησης.

Στην περίπτωση που τα άτομα τα οποία νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή προκύπτει ποσοστό μόνιμης αναπηρίας τουλάχιστον 67%, συνεπεία του δυστυχήματος μεταβιβάζουν το δικαίωμα διορισμού τους, προηγούνται κατά σειρά:

α) ο/η σύζυγος ή ο/η συμβίος/α

β) ένα από τα τέκνα τους, μεταξύ των οποίων προηγείται το μεγαλύτερο σε ηλικία.

Σε περίπτωση που δεν έχουν σύζυγο ή συμβίο/α και το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται σε έναν από τους γονείς ή σε ένα από τα αδέλφια τους, προηγούνται κατά σειρά:

α) ο ένας από τους γονείς. Τα άτομα που μεταβιβάζουν το δικαίωμά τους, θα προσκομίζουν σχετική υπεύθυνη δήλωση για την παραίτηση από το δικαίωμα τους στην οποία θα προσδιορίζουν τον γονέα στον οποίο μεταβιβάζουν το δικαίωμα.
β) ένα από τα αδέλφια, μεταξύ των οποίων προηγείται το μεγαλύτερο σε ηλικία.

Διαδικασία διορισμού:
1. Οι δικαιούχοι διορισμού σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης υποβάλλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, με συστημένη επιστολή την αίτηση για το διορισμό τους, στην οποία αναφέρονται υποχρεωτικά τα τυπικά τους προσόντα, ο νομός σε υπηρεσία του οποίου επιθυμούν να διοριστούν καθώς και ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό τους κώλυμα διορισμού ή πρόσληψης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών, μεριμνά για την εξεύρεση κενών θέσεων σε υπηρεσίες ή φορείς στους νομούς για τους οποίους εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για διορισμό, αντίστοιχες με τα τυπικά προσόντα των αιτούντων και καταρτίζει πίνακα με κενές οργανικές θέσεις, τον οποίο γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους. Οι δικαιούχοι, εντός της προθεσμίας που καθορίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, υποβάλλουν δήλωση στην οποία αναγράφουν μέχρι τρεις (3) φορείς προτίμησης για διορισμό μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών διατίθενται για διορισμό οι ανωτέρω δικαιούχοι σύμφωνα και με τις δηλώσεις προτίμησής τους. Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι για διορισμό σε θέσεις του ίδιου φορέα και ο αριθμός των θέσεων δεν επαρκεί για όλους, η διάθεση γίνεται με βάση την οικογενειακή κατάσταση, προηγουμένου του εγγάμου με το μεγαλύτερο αριθμό τέκνων και του εγγάμου έναντι του αγάμου. Σε περίπτωση σύμπτωσης του ανωτέρω κριτηρίου λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησης, προηγουμένου του μεγαλύτερου σε ηλικία.

2. Η αίτηση διορισμού υποβάλλεται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας πέντε (5) ετών από την ημερομηνία θανάτου ή από την ημερομηνία εισαγωγής για νοσηλεία σε ΜΕΘ ή από την ημερομηνία συμπλήρωσης του κατωτάτου ορίου ηλικίας για διορισμό ή από την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων του αιτούντος.

3. Για το διορισμό των δικαιούχων απαιτείται η συνδρομή των γενικών προσόντων διορισμού, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ή κανονισμούς, καθώς και των τυπικών και ειδικών προσόντων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 85/2022 «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)» (Α΄232), όπως ισχύει και τις οργανικές διατάξεις ή κανονισμό του οικείου φορέα.