Μητσοτάκης: 10.000 προσλήψεις στην Υγεία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μητσοτάκης: 10.000 προσλήψεις στην Υγεία

Ιούνιος 14, 2023 - 14:00

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, παραχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις που αφορούν σε πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών.

Πιο αναλυτικά, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ και μίλησε για το ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της αναμονής στα χειρουργεία.

Όπως είπε, «χρειαζόμαστε παραπάνω πόρους, χρησιμοποιούμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες του ΕΚΑΒ. Ωστόσο παρά τις προσπάθειες χρειαζόμαστε παραπάνω προσωπικό και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες ανάλογα την περιοχή.

Στις προσλήψεις που θα κάνουμε θα γίνουν και διασώστες του ΕΚΑΒ. Περισσότερα ελικόπτερα για διασώσεις και διακομιδές, θα νομοθετήσουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν έξι βάσεις ελικοπτέρων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό, όπου «θα έχουμε νέα αύξηση και τον επόμενο χρόνο και δεσμευόμαστε ότι μπορεί να φτάσει τα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας».

Επιπλέον, σημείωσε ότι το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα ψηφιστεί έως τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει αύξηση των επιδομάτων και οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα

Παράλληλα, σημείωσε ότι «θα είμαστε σε θέση αν η οικονομία αναπτύσσεται να δώσουμε έκτακτη στήριξη στους χαμηλοσυνταξούχους που έπεσαν θύματα της προσωπικής διαφοράς».

Σχετικά με την ακρίβεια, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «τα Market Pass βοηθούν αλλά δεν αρκούν», ενώ για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια σημείωσε ότι «μας στοίχισε πολλά χρήματα η ακρίβεια στην ενέργεια. Πολλά χρήματα από όσα δώσαμε προήλθε από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Απορροφήσαμε τις αυξήσεις στην ενέργεια».

Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η αύξηση του αφορολογήτου θα προχωρήσει από 1/1/2024, ενώ η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα καταργηθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας».

Στη συνέχεια, μίλησε για την στεγαστική πολιτική, κρίνοντας ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι πολύ επιτυχημένο και «θα το επεκτείνουμε, βοηθάμε νέους ανθρώπους να αγοράσουν σπίτι με μία δόση μικρότερη από αυτή που θα έδιναν σε ενοίκιο και να τους μείνει. Θα κάνουμε κινήσεις για να βάλουμε κανόνες κοινωνικά αποδεκτούς για το Airbnb και την βραχυχρόνια μίσθωση».

Όσον αφορά το πρόγραμμα της ΝΔ: «Η αντιπολίτευση θα διαψευστεί, όλα μας τα μέτρα βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο και αποδείξαμε πως όλα όσα υποσχόμαστε τα κάνουμε. Μακάρι να έχουμε περισσότερο πλεόνασμα από την ανάπτυξη για να στηρίζουμε πολίτες που το έχουν ανάγκη. Εφαρμόσαμε πολύ προοδευτικές πολιτικές για άστεγους, τρανς, οροθετικούς, ίσως δεν ασχοληθεί άλλοι γιατί πίστευαν πως αυτοί δεν είναι πολλές ψήφοι, εμείς δίνουμε τη δυνατλότητα σε όλους να στέκονται στα πόδια τους».

Για την πολιτική αντιπαράθεση, τόνισε ότι «η τοξικότητα δεν είχε αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα, πλέον μιλάμε περισσότερο προγραμματικά».

Για τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι «θα επανακαθορίσουμε το πλαίσιο συνομιλιών με την Τουρκία, θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ερντογάν. Υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο και είναι καλό. Θα ξεκαθαρίσουμε πως η Ελλάδα έχει να συζητήσει μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωών. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άνοιξε την βεντάλια των θεμάτων. Όσα βάζει η Τουρκία στο τραπέζι δεν είμαι διατεθειμένος να τα συζητήσω, ελπίζω η Τουρκία και ο Ερντογάν να το αντιληφθεί.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μην υπάρχουν προκλήσεις. Δεν διαπραγματεύομαι την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, καλύπτουμε κενά 10ετίας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τις ισχυρές μας συμμαχίες».

Τέλος, σχετικά με τη Ροδόπη, τόνισε: «Σε αυτές τις εκλογές το τουρκικό προξενείο έκανε πολύ σκληρές παρεμβάσεις για δύο υποψηφίους στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Πρώτα το είχαν αναδείξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ… Την κουρτίνα δεν την τραβήξαμε εμείς. Υπήρξαν δύο ενημερώσεις, μία γενική ενημέρωση προς το γραφείο του κ. Τσίπρα πριν τις εκλογές και μία μετά. Το ζήτημα δεν είναι η Θράκη να είναι “γαλάζια”, αλλά να ακολουθούμε μία εθνική πολιτική.

Το θέμα πρέπει να κλείσει: Να κάνουν δήλωση ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες, οι οποίοι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η μειονότητα μπορεί να ξαναψηφίσει τα ίδια. Αυτό δεν θα αλλάξει τη δική μου πολιτική. Αλλά είναι κρίμα να επιτρέπουμε αυτή την εργαλειοποίηση από το τουρκικό προξενείο με τέτοιο ξεδιάντροπο τρόπο».