Οι θάλασσες και οι φράχτες της Γορτυνίας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι θάλασσες και οι φράχτες της Γορτυνίας

Ιούνιος 17, 2023 - 12:00

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά ναι, η Γορτυνία έχει και θάλασσες και φράχτες. Διότι όταν ξεριζώνονται άνθρωποι από τις πατρίδες τους, όταν μπαίνουν σε σαπιοκάραβα για να σωθούν, εκδιωγμένοι σε συνθήκες πολέμου και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τότε δεν μπορούμε παρά να είμαστε όλοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Κανένας δεν εγκαταλείπει τον τόπο του εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Αν δεν αισθάνεται πως η ζωή στην πατρίδα του κινδυνεύει περισσότερο απ' ότι στη θάλασσα. Πάνω εκεί βρίσκουν έδαφος τα κυκλώματα των εγκληματιών διακινητών, με «άκρες» στον κρατικό μηχανισμό και σε διάφορες ΜΚΟ, να αποσπούν αμύθητα κέρδη από το εμπόριο του ανθρώπινου πόνου και της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί ξεσπούν πόλεμοι, επεμβάσεις, διαλύονται χώρες, ξεσπιτώνονται άνθρωποι; Την απάντηση την έχει δώσει ο Βάρναλης. Να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ. Για τον ορυκτό πλούτο αυτών των χωρών, που έχει μετατραπεί από ευλογία σε κατάρα για τους λαούς. Για τα κέρδη των πολυεθνικών, των ομίλων, των αστικών τάξεων. 

Και αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται έως ότου κάθε λαός στη χώρα του και όλοι μαζί από κοινού αποφασίσουν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, προωθώντας έτσι τη φιλία, την ειρήνη και τη συναδέλφωση. Γιατί οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους.

Η προσφυγιά δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή και φράχτες. Για να το πω παραστατικά, όσους φράχτες κι αν σηκώσουν στη Γορτυνία, ο πληθυσμός της θα την εγκαταλείψει με οποιονδήποτε τρόπο, εάν αρχίσουν να τη βομβαρδίζουν. 

Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και τους αναγκάζει σε άγριο κυνηγητό. Να υπάρξουν γρήγορες διαδικασίες ασύλου με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, γραφεία εξέτασης ασύλου στις χώρες που συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες, υπό την ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, προκειμένου να μπορούν να πάνε οργανωμένα στις χώρες προορισμού, να μην εγκλωβίζονται και να μη γίνονται βορά των δουλεμπόρων διακινητών.

Αυτά είναι ορισμένα άμεσα και αναγκαία μέτρα, τα οποία αρνήθηκαν να λάβουν όλα αυτά τα χρόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσα στις οποίες και οι ελληνικές (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). 

Ο ελληνικός λαός όμως, μπορεί να τα επιβάλει με τον αγώνα, την αλληλεγγύη του και στις 25 Ιούνη με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Για να καταδικαστούν στη συνείδηση του ελληνικού λαού όλοι εκείνοι που, με τις πολιτικές τους οδηγούν τους "κολασμένους της γης" στον πάτο της θάλασσας.

Δρ Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 17/6/23