Έρχεται η καταβολή επιδομάτων με «προπληρωμένες κάρτες»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έρχεται η καταβολή επιδομάτων με «προπληρωμένες κάρτες»

Ιούνιος 26, 2023 - 19:00

Την καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ μέσω προπληρωμένων καρτών θα περιλαμβάνει η νέα νομοθετική ρύθμιση που καλείται να συντάξει η νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μια σημαντική αλλαγή που θα φέρουν οι προπληρωμένες κάρτες θα είναι ότι οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται σε POS ή με χρήση άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, ενώ θα επιβληθεί όριο στα μετρητά που θα μπορούν να αποσύρουν οι δικαιούχοι χρησιμοποιώντας τις προπληρωμένες κάρτες. Μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του περιορισμού της χρήσης μετρητών θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Ειδικότερα όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ εκτός των αναπηρικών καθώς και όλα τα επιδόματα της ΔΥΠΑ θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένων καρτών για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Μάλιστα μελετάται να δοθούν κίνητρα τα οποία όσο μεγαλύτερο ποσό θα χρησιμοποιεί ο δικαιούχος των επιδομάτων μέσω των προπληρωμένων καρτών τόσο θα του παρέχονται κάποιες παροχές όπως για παράδειγμα η ενισχυμένη συμμετοχή στη φορολοταρία.

Η αλλαγή αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να ξεκινήσει έως το τέλος του έτους. Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο δεσμεύσεων, το οποίο έχει ενσωματωθεί στο εγκεκριμένο από την Ε.Ε. πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, «η πλειονότητα των κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να πληρώνονται μέσω προπληρωμένων καρτών».