Χαιρετισμός Γ. Μανιάτη στη διάλεξη που οργάνωσε ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χαιρετισμός Γ. Μανιάτη στη διάλεξη που οργάνωσε ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης»

Νοέμβριος 04, 2013 - 12:06

φωτο EUROKINISSI

Χαιρετισμός  Υπουργού ΠΕΚΑ στη διάλεξη που οργανώνει ο

Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης»

 «Προοπτική Ανάπτυξη Κοιτασμάτων και Υδρογονανθράκων της Ελληνικής ΑΟΖ»

Ναύπλιο 3 Νοεμβρίου 2013

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να συγχαρώ τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» για την πρωτοβουλία του να οργανώσει τη διάλεξη αυτή και να ενημερώσει τους συντοπίτες μου για  τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Χώρας μας στην έρευνα και εκμετάλλευση του πετρελαϊκού δυναμικού της.

Είναι ακόμα μια εκδήλωση που συμβάλει στο δημόσιο διάλογο πάνω σε μείζονα ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας.

Είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Η. Κονοφάγος με τη μεγάλη του εμπειρία, θα δώσει χρήσιμες πληροφορίες στο ακροατήριο.

Λυπάμαι που δεν μπορώ να παραστώ και να μοιραστώ μαζί σας το γόνιμο προβληματισμό σας. Βρίσκομαι εκτός Ελλάδας, στην Αλβανία, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  κ. Κ. Παπούλια. Θα με εκπροσωπήσει όμως στην εκδήλωση, ο υπεύθυνος Διευθυντής της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής κ. Α. Ζαχαρόπουλος, ο οποίος ανήκει στη στενή ομάδα των στελεχών του ΥΠΕΚΑ, που με πλήρη επιστημοσύνη και αποτελεσματικότητα διαχειρίζονται το εθνικής σημασίας αυτό θέμα.

Όταν, αρχές του 2010 ως Υφυπουργός ΠΕΚΑ, τόλμησα και πήρα την πολιτική πρωτοβουλία να ανοίξω το θέμα της αξιοποίησης των εγχώριων φυσικών πόρων και ειδικότερα των υδρογονανθράκων μετά από 15 χρόνια πλήρους απραξίας, τέλματος, λίγοι ήταν εκείνοι, ακόμα και από αυτούς που υπηρετούσαν τότε σε φορείς ευθύνης στον τομέα των υδρογονανθράκων, που πίστευαν ότι το εγχείρημα αυτό θα μπορούσε να προχωρήσει, να στεριώσει και πάνω από όλα να φέρει αποτελέσματα.

Δεν στηριχτήκαμε στην περιρρέουσα φημολογία, στις θεωρίες συνομωσιολογίας  και στην μυθοπλασία που αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν σε κάθε μέσο ενημέρωσης.

Αποφασίσαμε να ερευνήσουμε κάθε σπιθαμή της ελληνικής επικράτειας, να πιστοποιήσουμε, όχι να υποθέτουμε, τον πλούτο που μπορεί να έχει και να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Οι Υδρογονάνθρακες κάθε χώρας αποτελούν κορυφαίο στοιχείο εθνικού πλούτου που σχετίζονται άμεσα με τα αντίστοιχα Εθνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα. Ταυτόχρονα, συνιστούν κομβική πηγή εθνικής αναπτυξιακής κι επενδυτικής ανάταξης. Η έξοδος της χώρας από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει πως η χώρα διψά για επενδυτικές ευκαιρίες. Διψά για νέες πηγές πλούτου.

Νομοθετήσαμε την ίδρυση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου την «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων» η οποία τίθεται σε λειτουργία με τον ορισμό του Δ.Σ. που έγινε πρόσφατα.

Νομοθετήσαμε τη ίδρυση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών για την δημιουργία αποθεματικού και την υποστήριξη των ασφαλιστικών ταμείων  και τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών από τα προκύπτοντα δημόσια έσοδα.

Ολοκληρώνουμε σταδιακά το τεράστιο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Νότιας Κρήτης, σε μια έκταση 220.000 τ.χ. Σε μια περιοχή περίπου δύο φορές τη χερσαία ζώνη της Χώρας χρησιμοποιήσαμε τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες που διαθέτει σήμερα η πετρελαϊκή βιομηχανία. Τα υψηλής ποιότητας και ευκρίνειας δεδομένα που συλλέχτηκαν και επεξεργάζονται σήμερα στο Χιούστον, μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για τους στόχους ενδιαφέροντος.

Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων και βάσει των αποτελεσμάτων, θα προχωρήσουμε στον επίσημο γύρο παραχωρήσεων όπου θα κληθούν οι πετρελαϊκές εταιρείες να αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση σε συγκεκριμένες περιοχές. Για μια ακόμα φορά πρέπει να τονίσουμε πως η μόνη διεθνώς αποδεδειγμένη πρακτική για τον εντοπισμό και την πιστοποίηση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι άλλη πέραν της εκτέλεσης γεωτρήσεων.

Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τις τρείς περιοχές στη Δ. Ελλάδα (Ιωάννινα, Πατραϊκός και Κατάκολο) και οι τελικές συμβάσεις για τις δύο πρώτες υπογράφονται σε λίγες μέρες. Τα αναμενόμενα συνολικά δημόσια έσοδα εκτιμούνται σε 10 δις ευρώ  και για τις 3 περιοχές σε βάθος 25/ετίας.

Επιπλέον,  τα αναμενόμενα έσοδα σε περιφερειακό επίπεδο για έργα ανάπτυξης και μείωσης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων (20% των εσόδων του δημοσίου για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και 5% υπέρ των ειδικών πόρων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης) ανέρχονται σε περίπου 2 εκατ. Ευρώ, κονδύλι που αναμφισβήτητα αλλάζει απολύτως θετικά όλο το μοντέλο ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδος.

Αξιοποιούμε τη γεωγραφική μας θέση, διασφαλίζουμε την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ενισχύουμε το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στα ενεργειακά δρώμενα στη ευρύτερη περιοχή. Σταθεροποιούμε τη συνεργασία μας με Κύπρο, Ισραήλ με στόχο η χώρα να αποτελέσει τον ασφαλή δρόμο μεταφοράς του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Οι χώρες που επιλέγουν το δρόμο της ειρήνης μπορούν να αναβαθμιστούν γεωπολιτικά και γεωοικονομικά, ιδιαίτερα αν κατευθυνθούν οι εξαγωγές του φυσικού τους αερίου στη διψασμένη ενεργειακά Ευρώπη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Πιστεύουμε ακράδαντα και αποδεικνύουμε καθημερινά με μεθοδική και επικεντρωμένη δουλειά πως είναι η σωστή στιγμή για την ενέργεια και γενικότερα τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας να δημιουργήσουν πεδία και ευκαιρίες επιχειρηματικών δράσεων που μπορούν να αποδώσουν καρπούς και να οδηγήσουν σε οικονομικές επιτυχίες μεγάλης κλίμακας. Μπορούμε από παράδειγμα προς αποφυγήν να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση. Ο ορυκτός πλούτος και η ενέργεια μπορούν να κινήσουν την Ελλάδα μπροστά. Να την ξεκολλήσουν από το τέλμα της ύφεσης και να δώσουμε προοπτική, ανάπτυξη και απασχόληση για τους νέους μας.

Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Καλή επιτυχία στην εκδήλωση.

 

Γιάννης Μανιάτης

Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής