Περιφέρεια Πελοποννήσου: Το «σκληρό πόκερ» τώρα αρχίζει

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Το «σκληρό πόκερ» τώρα αρχίζει

Ιούνιος 29, 2023 - 12:00

Οι εκλογές πέρασαν, η κυβέρνηση σχηματίστηκε, οι 62 υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές «σήκωσαν τα μανίκια» και έπιασαν δουλειά, σύμφωνα με την πιο «κλισέ» φράση που ακούστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρώτα και μετά από όλα τα στελέχη, βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές, την Κυριακή των εθνικών εκλογών.

Τώρα, τα φώτα πέφτουν στην αυτοδιοίκηση και στις εκλογές του Οκτωβρίου -που, φυσικά, είναι αλληλένδετες με τις εθνικές εκλογές.

Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας έχει δηλώσει «παρών» στις εκλογές. Το δήλωσε ξεκάθαρα την Κυριακή 21 Μαΐου, όταν πήγε να ψηφίσει. Όπως έχει πει πολλές φορές, ο ίδιος είναι στη διάθεση του κόμματος και του προέδρου του και, φυσικά, δεν είναι μια απόφαση που θα λάβει μόνος του.

Από την άλλη, ο κ. Κώστας Βλάσης, βουλευτής της ΝΔ με τη Νέα Δημοκρατία, το βράδυ της Κυριακής 25 Ιουνίου, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ερωτηθείς για την επόμενη μέρα, καθώς το όνομά του ακούγεται ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήλωσε ότι είναι «στρατιώτης της παράταξης» και ότι, όποιον ρόλο του δώσει ο Πρωθυπουργός, αυτόν οφείλει να αναλάβει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα ένα όνομα, εκ Κορινθίας, ακουγόταν πολύ, εκείνο του Νίκου Ταγαρά, ο οποίος όμως ανέλαβε υφυπουργός στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη νέα κυβέρνηση.

Θεωρούμε ότι η παράταξη η οποία προβληματίζεται από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, είναι εκείνη του Πέτρου Τατούλη, ο οποίος εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε το «παρών» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και τούτο διότι η ΝΔ σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση και κυρίως άφησε πίσω της κατά πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ενώ εμφανίστηκε εξαιρετικά δυνατή και ενωμένη σε όλη την προεκλογική διαδικασία. Η παράταξη της «Νέας Πελοποννήσου» έχει πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στους κόλπους της, τα οποία, για ακόμα μία φορά, θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα κατεβούν ξανά με την «άδολη και ακομμάτιστη παράταξη» ή αν θα συνταχθούν με την κομματική γραμμή.

Στα του ΠαΣοΚ - Κινήματος Αλλαγής, ακούγεται ότι η παράταξη θέλει να κατεβάσει δικό της υποψήφιο. Αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, δεν υπάρχει κάτι νεώτερο, πέρα από τις δηλώσεις του Διονυσίου Τεμπονέρα, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για συνεργασία των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και ΠαΣοΚ - Κινήματος Αλλαγής, στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Τεμπονέρας εκτίμησε στα Παραπολιτικά FM 90,1 το πρωί της Τετάρτης ότι θα δημιουργηθεί «ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε μια Δεξιά η οποία έρχεται με διαθέσεις τις οποίες ήδη έχει δείξει».

«Το μέτωπο θα προκύψει με όλους εκείνους τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται τον πολιτικό συσχετισμό που έχει σχηματιστεί και είναι εξαιρετικά αρνητικός για όλη την κοινωνία. Νομίζω ότι και η Αριστερά και η Κεντροαριστερά με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ και αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας.

Όταν, δε, ρωτήθηκε αν με όσα λέει αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατεβούν από κοινού στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Διονύσης Τεμπονέρας ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρος: «Όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή».

Θεωρούμε ότι τις πρώτες μέρες του Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους υποψήφιους περιφερειάρχες, προκειμένου να διατηρηθεί το momentum, η «φόρα» του εκλογικού αποτελέσματος. Πέρα από αυτό, οι συμμαχίες θα προκύψουν ύστερα από ένα «σκληρό πόκερ». Προς το παρόν, υπάρχει συνεννόηση και καλή συνεργασία, στο πλαίσιο του αυτοδιοικητικού θεσμού, ανάμεσα στην παράταξη Τατούλη και στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μήπως αυτή η συνεργασία διευρυνθεί;

Όλα είναι στο τραπέζι.

Και κάτι τελευταίο: Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Περιφέρεια με το κόμμα των «Σπαρτιατών» λογικά ανοίγει την όρεξη σε κάποιους για να κατεβούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.