Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ιούνιος 29, 2023 - 14:00

φωτογραφία Eurokinissi-Τατιάνα Μπόλαρη

Λίγο πριν από τις 12:00 της Πέμπτης 29 Ιουνίου, έγινε γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προέβαινε σε ανακοινώσεις από το Ζάππειο Μέγαρο στις 12:30. Σημειώνεται ότι στις 11:00 είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας την επίσημη αυλαία των εσωκομματικών διεργασιών μετά την βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τη δήλωση Τσίπρα το ίδιο βράδυ που έθεσε εαυτόν στην κρίση της βάσης του κόμματος.

Οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έκαναν λόγο για «τσουνάμι αλλαγών» στον απόηχο του επιτακτικού αιτήματος από στελέχη του κόμματος για συνεδρίαση των κομματικών οργάνων.Από το Ζάππειο Μέγαρο, και όχι από την Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του, την Πέμπτη 29 Ιουνίου, λίγο μετά τις 13:15.

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις παίρνω εν θερμώ.

«Οι αποφάσεις μου ξεπερνούν τον δικό μου ορίζοντα. Το βράδυ των εκλογών, είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει ένα κύκλο, και να ανοίξουμε συλλογικά έναν άλλον κύκλο. Μίλησα για την ανάγκη δύσκολων και αναγκαίων αποφάσεων, να ανανεώσουμε το στελεχιακό μας δυναμικό, από πάνω έως κάτω. Προσθέτω, την ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, που με σεμνότητα και νέα μάτια θα διαβάσει τις νέες προκλήσεις της εποχής. Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις, αφορούν πρώτο εμένα».

Το ταξίδι που κάναμε μαζί, ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, συναρπαστικό. Ένα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στη χώρα μας.

«Σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, είχα την τύχη και την τιμή, για την οποία χρωστάω ευγνωμοσύνη στον ελληνικό λαό και στους συντρόφους μου να είμαι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της χώρας.»

Δηλώνω και σήμερα, αυτή τη σημαντική μέρα για μένα, περήφανος για την έξοδο από τα μνημόνια, για τη ρύθμιση του χρέους, για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε και βέβαια για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που πετύχαμε.

«Αυτό το ταξίδι είχε και φθορά. Αλλά άφησε αποτύπωμα στην ελληνική ιστορία. Οι μάχες του, είναι η αναντικατάστατη παρακαταθήκη για τον νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ».

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε και να αναδιοργανωθούμε άμεσα.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «παραμερίζει» για το νέο κύμα που έρχεται στο κόμμα, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις διαδικασίες εκλογής αρχηγού από τη βάση.

Θα υπηρετώ πάντα έναν σκοπό: Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο