Πορεία από το Μερκούρι στο Τουρνίκι (φωτογραφίες)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πορεία από το Μερκούρι στο Τουρνίκι (φωτογραφίες)

Νοέμβριος 04, 2013 - 21:18

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Με πολλές συμμετοχές και σύμμαχο τον καλό καιρό οι σύλλογοι I.Φ.Σ.A & ΟΙΝΟΗ στα πλαίσια ανάδειξης ορειβατικών, ιππικών & ιστορικών μονοπατιών στην Αργολίδα ,διοργάνωσαν  για μια ακόμα χρονιά ημερήσια πορεία από το Μερκούρι στο Τουρνίκι την Κυριακή 3/11/2013. Περιπατητές, ορειβάτες, ποδήλατα, enduro και ιππείς απόλαυσαν τη φύση και τις ομορφιές της και δοκίμασαν τις αντοχές τους .Στο Τουρνίκι  όλοι μαζί έστησαν παραδοσιακό γλέντι και μετά το τέλος του πήραν το δρόμο της επιστροφής.
(Φωτογραφίες EUROKINISSI Βασίλης Παπαδόπουλος)
 www.argolidaportal.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια ανάδειξης της άγνωστης για πολλούς ορεινής Αργολίδας και των ιστορικών της μονοπατιών και σε συνδυασμό με την αγάπη μας για το φυσικό πλούτο της περιοχής του χωριού Τουρνίκι, μας οδήγησαν για 5η  φορά στην διοργάνωση ημερήσιας πορείας πολλαπλών αθλητικών δραστηριοτήτων. Στην πορεία συμμετείχαν πεζοπόροι, ορειβάτες, μαραθωνοδρόμοι, ιππείς, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές. Η ιδέα για την διοργάνωση αυτή ξεκίνησε από  τον πρόεδρο του Ιππικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Άργους (ΙΦΣΑ) και υποστηρίχθηκε θερμά από τον τοπικό Σύλλογο Μερκουρίου  (ΟΙΝΟΗ).
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 έδωσαν το δυνατό παρόν πολλά  μέλη τοπικών συλλόγων καθώς και αρκετοί φίλοι μας από την Αργολίδα. Σε αυτή την μεγάλη παρέα προστεθήκαν και πολλά μέλη του ορειβατικού συλλόγου Κορίνθου (περίπου 45 άτομα) που ήρθαν με δυο λεωφορεία.
 Ιππείς, πεζοπόροι, ποδήλατα και μηχανές ξεκίνησαν τη διαδρομή τους από το χωριό Μερκούρι στις 10:00 πμ. Ο καιρός ήταν κάτι παραπάνω από σύμμαχος, καθώς ήταν μια ηλιόλουστη μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα και όλοι ανεβαίνοντας το  ιστορικό μονοπάτι του Πρίνου, ατένιζαν με θαυμασμό τις κορυφογραμμές του Αρτεμισίου και του Κτενιά. Αξίζει να αναφερθεί η πολύ μεγάλη συμμετοχή των πεζοπόρων με ηλικίες που κυμαίνονταν από την νεότερη συμμετέχουσα 5 ετών έως τον γηραιότερο φίλο 73 ετών. Οι πλαγιές γέμισαν με χρώματα, γέλια, ήχους από τις μηχανές και τα άλογα που χτυπούσαν τις οπλές τους στις πέτρες. Φτάνοντας στο Τουρνίκι, οι ντόπιοι μας περίμεναν με ζεστό τσάι και μέλι.
Η προετοιμασία ξεκίνησε από την προηγούμενη ημέρα. Ανεβήκαμε από το μεσημέρι λίγοι φίλοι για να φτιάξουμε τις φωτιές ώστε να ξεκινήσει το βράσιμο του κρέατος σε μεγάλα καζάνια. Σιγά σιγά πέφτοντας το βραδάκι ξεκίνησε ένα μικρό γλέντι με τραγούδι και πολύ κέφι περιμένοντας να ετοιμαστούν τα βραστά. Το πρωινό της Κυριακής ξεκίνησε με την διαμόρφωση του χώρου της γιορτής με τραπέζια και καρέκλες καθώς και η ετοιμασία της παραδοσιακής φασολάδας αλλά και του υπέροχου τσαγιού που ετοιμάζουν οι φίλοι μας.
Οι χωρικοί και φίλοι που παραβρέθηκαν την Κυριακή, βοήθησαν και αυτοί με τη σειρά τους, στις προετοιμασίες του κυριακάτικου γεύματος και με αγαθά τα οποία έφεραν από το σπίτι τους. Να σημειωθεί ότι ο τρόπος παρασκευής των εδεσμάτων, έγινε παραδοσιακά, ώστε να βλέπουν και οι νεότεροι τα παλαιότερα έθιμα της αυθεντικής χωριάτικης κουζίνας.
Στη διοργάνωση βοήθησαν έμπρακτα αρκετοί φίλοι ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο και με τις δικές του δυνατότητες, έτσι ώστε για άλλη μια φορά αποδείξαμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Ο Ιππικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Άργους θα ήθελε να ευχαριστήσει:

Τον πρόεδρο του συλλόγου Οινόη κ. Δήμο Παπαδόπουλο, την οικογένεια του και τα αξιόλογα μέλη του συλλόγου, που κάθε χρόνο μας προσφέρουν υπέροχες λιχουδιές, τραχανόπιτες, τυροπιτάρια και πολλά άλλα.
Την οικογένεια του Βασίλη Παπαδόπουλου που στηρίζει κάθε μας εκδήλωση και όχι μόνο, ετοιμάζοντας το τσάι του βουνού το οποίο συλλέγει από τις κορυφογραμμές του Κτενιά.
Την οικογένεια του Παναγιώτη Πούλου που μας ενισχύει κάθε χρόνο με τα σφαχτά του και το παραδοσιακά καρβέλια που μας ετοιμάζει η σύζυγος του.
Τους φίλους Αντώνη Προύτζο και Βασίλη Πανούλια  που και αυτοί μας ενισχύουν με τα δικά τους σφαχτά.
Τον φίλο μας Θανάση Δαγρέ και την σύζυγο του Νίκη που όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει σημαντικά για την πραγματοποίηση αυτής της γιορτής.
Την οικογένεια του Τριαντάφυλλου Κουγιά, που μας υποστηρίζει κάθε χρόνο με τα όμορφα πήλινα κιούπια του.
Την οικογένεια του Γιώργου Σωτηρόπουλου, τον Χρήστο Τζάφα και την μητέρα του, που από την πρώτη φορά που ζητήσαμε χώρο για διανυκτέρευση, τα σπίτια τους ήταν σαν δικά μας.  
Τον φίλο Στέφανο Νάσση για την πολύτιμη βοήθεια του κάθε χρονιά. Φέτος μας προσέφερε και τα υλικά για την παραδοσιακή φασολάδα.
Τον φίλο Αντώνη Προύτζο που επιμελείται την επίβλεψη στα καζάνια.
Την κα. Αθανασία Δρούλια που και αυτή συνεισφέρει στην προσπάθεια μας με το ψωμί και τις μοναδικές σαλάτες της.
Τον φίλο Γιάννη Σουλιώτη με τους υπέροχους γίγαντες που μας ετοίμασε η σύζυγος του Ευγενία.
Τον φίλο Γιώργο Παραρά
Τον φίλο Δούρο Δημήτρη που μας προσέφερε το κρασί.
Τον φίλο Καπετάνιο Παναγιώτη, πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Ελληνικού που μας ενίσχυσε με κρασί.
Την χυμοποιεία Εσπερίδες που μας προσέφερε χυμούς για όλους, την μεταφορά των οποίων έκανε ο φίλος Χρήστος Καπετάνιος.
Τον φίλο Αντώνη Λυμπέρη που μας προσέφερε παραδοσιακό ψωμί από το Αρτοποιείο Λυμπέρη στο Κιβέρι Αργολίδας.
Τον φίλο Νώντα Παπαδόπουλο
Την Βάσω Καριοφύλλα, τον Κουγιά Γιώργο και την σύζυγο του Μαρία που μας βοήθησαν σημαντικά καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και της διανομής των φαγητών.

Ευχαριστούμε όλους εσάς που στηρίξατε αυτή την πρωτοβουλία ο καθένας με το δικό του τρόπο και πάνω από όλα για τη συμμετοχή σας. Δίνουμε την υπόσχεση ότι του χρόνου θα βρεθούμε ξανά κάτω από τα πλατάνια στην πηγή του χωριού.

Χορηγοί της εκδήλωσης: Π. Δανόπουλος και Φωτογραφείο Φωτοσύνθεση.

Χορηγοί Επικοινωνίας : ΜΑΧ-TV και Αργειακή Ραδιοφωνία 101 fm.