Η ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η εκλογή προέδρου και η «κρίση ταυτότητας» στο κόμμα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η εκλογή προέδρου και η «κρίση ταυτότητας» στο κόμμα

Ιούλιος 04, 2023 - 12:00

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών του 2023 δεν ήταν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η νίκη της επί του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατά είκοσι μονάδες. Και η ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, ήταν το γεγονός ότι, όπως παρατήρησε ο Διονύσης Τεμπονέρας στην τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία, ότι η ήττα αυτή δεν προβλέφθηκε από κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, παρά τις δημοσκοπήσεις, τις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις. Όλα αυτά, είπε ο κ. Τεμπονέρας, δείχνουν το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι ξεκομμένος από την κοινωνία.

Η αναμενόμενη παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα τρεις μέρες μετά την ήττα, και η φράση του ότι ο ίδιος «παραμερίζει» για το νέο κύμα που έρχεται από την κοινωνία, άνοιξε τον δρόμο για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Ωστόσο, οι διαδικασίες ούτε εύκολες είναι ούτε, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αναίμακτες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προκρίθηκε στην Πολιτική Γραμματεία, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει 15-16 Ιουλίου και εκεί αναμένονται να αποκαλυφθούν οι υποψήφιοι που προτίθενται να συμμετάσχουν στην κούρσα διαδοχής.

Πιθανοί υποψήφιοι είναι οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Διονύσης Τεμπονέρας, Ρένα Δούρου αλλά και ο Παύλος Πολάκης.

Τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το διαρκές συνέδριο που θα οδηγήσει στην εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση τον Σεπτέμβριο, ενώ έκτακτο συνέδριο, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τον οδικό χάρτη διεξαγωγής συνεδρίου και της εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνούν οι Διονύσης Τεμπονέρας και Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους πως παραιτείται από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή.

Ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε πρόταση να πάνε στη ΚΕ και να παραιτηθούν όλοι από τα όργανα. Τότε, η ΚΕ να εκλέξει τα νέα όργανα, δηλαδή την Πολιτική Γραμματεία, αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης. Την εισήγησή του ψήφισαν 5-6 μέλη του οργάνου. Ο Χρήστος Σπίρτζης φέρεται να δήλωσε ότι η ψηφοφορία δείχνει πως τα υπόλοιπα μέλη αποποιούνται της ευθύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάυλος Πολάκης στηρίζει την πρόταση Σπίρτζη.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, που ανήκε στο ΠΑΣΟΚ, μας φέρνει στο επόμενο ζήτημα, στους λεγόμενους «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, που βρέθηκαν όλοι εκτός Βουλής. Ηχηρά ονόματα όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο ίδιος ο Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Άγγελος Τόλκας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δεν εξελέγησαν, και αυτό έχει τη σημασία του. Προφανώς, δεν χωρούν πια στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Το ΠαΣοΚ - Κίνημα Αλλαγής, από την άλλη, «τρίβει τα χέρια του» με τις εξελίξεις, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση χάνει δυνάμεις. Για τους «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη είναι κλειστή, διότι από το Κίνημα τούς καταλογίζεται ότι με τη φυγή τους το αποδυνάμωσαν.

Η αίσθηση που υπάρχει, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πορεύεται μουδιασμένος στις διαδικασίες εκλογής προέδρου. Η «φωνή λογικής» αυτή τη στιγμή στο κόμμα, δηλαδή η φωνή του Διονύση Τεμπονέρα, που είπε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν είναι βέβαιον ότι θα εισακουστεί. Πέρα από πρόεδρο, το κόμμα χρειάζεται σαφή προσανατολισμό. Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Τεμπονέρας είπε: «Οι πολίτες προσήλθαν στην κάλπη, για να εκφράσουν την πολιτική δυσαρέσκεια και την αποδοκιμασία προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τιμωρώντας τον για την ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική του ανεπάρκεια. Μαζί του καταδίκασαν συμπεριφορές, προγράμματα, πολιτικές αδυναμίες, όπως και τα πρόσωπα, που ταυτίστηκαν μαζί τους, εμού περιλαμβανομένου. Αυτή η αριστερή εκδοχή, δίχως αρχή, μέση και τέλος, έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών και πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι δεν επιδέχεται διόρθωσης, ούτε και "ανασυγκρότησης". Οφείλουμε να αναμετρηθούμε με την αλήθεια και να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη. Αν θέλουμε να γίνουμε μέρος της λύσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι υπήρξαμε μέρος του προβλήματος. Δεν είναι εύκολο σε μερικές γραμμές, να πει κανείς τι πρωτο-έφταιξε ή να κάνει σοβαρό απολογισμό. Αυτό θα απαιτήσει βαθύτερη ανάλυση, επεξεργασίες, μελέτη και συλλογική σκέψη, για να εξαχθούν κρίσιμα και χρήσιμα συμπεράσματα για τη συνέχεια. (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιά κρίση ταυτότητας. "Είμαστε με τον λαό" λέγαμε συχνά, όμως ο λαός έχει ταξική διάρθρωση, οι αντιθέσεις και τα ταξικά συμφέροντα, δεν μπορούν να είναι ποτέ ενιαία. Στην πολιτική εκφράζεις συμφέροντα, τα οποία δεν κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν υπόσχεσαι μια "δίκαιη κοινωνία για όλους", τότε μάλλον παραγνωρίζεις αυτές τις αντιθέσεις. Η ριζοσπαστικοποίηση αποδεικνύεται, ότι τελικά δεν αφορά μόνο την Αριστερά, αλλά και την Δεξιά, όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες εκλογές. Η Αριστερά έχει μερίδιο ευθύνης για την άνοδο την ακροδεξιάς στη χώρα, όχι μόνο γιατί δεν την αντιμετώπισε στα ίσα, μέσα στην κοινωνία, αλλά και γιατί θεώρησε την μάχη αυτή δευτερεύουσα. Πρώτιστο καθήκον του νέου φορέα, πρέπει να είναι η μάχη απέναντι στο φασισμό. Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλές διαπιστώσεις. Παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα και πρέπει να μας οδηγήσουν σε κρίσιμες υπαρξιακές αποφάσεις. Είναι τέτοιες οι αποφάσεις αυτές, που μας οδηγούν στην εξαγωγή των συμπερασμάτων για το μέλλον. Ο οδικός χάρτης της επόμενης μέρας, μπορεί να προκύψει μόνο, αν γίνει ειλικρινής και ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος».