Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Βουλή

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Βουλή

Ιούλιος 07, 2023 - 11:00

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την τετραετία 2023-2027 για όλους τους τομείς, από την οικονομία και την ανάπτυξη μέχρι τα εθνικά θέματα, την κοινωνική πολιτική και τα έργα υποδομών, χαρακτηρίζοντας το πλάνο της επόμενης τετραετίας ως πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, ενώ πέταξε το μπαλάκι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Εξέφρασε ειδικότερα την προσδοκία αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Προανήγγειλε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2025 και έθεσε ως στόχο να βρεθούν στην πρώτη κοινοβουλευτική της φάση 180 ψήφοι, ώστε η επόμενη Βουλή να το αλλάξει με 150. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως κάνοντας μια «ντρίπλα», διεμήνυσε πως, σε πρώτη φάση, δεν χρειάζεται να περιμένουμε την συνταγματική αναθεώρηση για το άρθρο 16, αφού «οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους «αρκετά κάτω» από το 140% ως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8%, επίσης ως το τέλος της τετραετίας, μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και κατώτατο στα 950 ευρώ, πάλι στο τέλος της τετραετίας, καθώς και για μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, που είχε και προεκλογικά εξαγγείλει, έχει ως προϋπόθεση να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους από τις φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι καθιερώνεται η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα, ενώ υποσχέθηκε συνέχιση των διαφόρων «pass», αλλά και ενίσχυση του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση «εάν οι υπηρεσίες είναι δωρεάν για τους πολίτες», όπως τόνισε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν όλο αυτό το διάστημα ότι έχει «κρυφή ατζέντα» στον τομέα της δημόσιας Υγείας.