«Το ελληνικό Λιμενικό φταίει για το ναυάγιο στην Πύλο» - Ρεπορτάζ του Guardian

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Το ελληνικό Λιμενικό φταίει για το ναυάγιο στην Πύλο» - Ρεπορτάζ του Guardian

Ιούλιος 10, 2023 - 20:00

Απόπειρες της ελληνικής ακτοφυλακής να ρυμουλκήσει την αλιευτική τράτα που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες μπορεί να προκάλεσαν τη βύθιση του σκάφους ανοικτά της Πύλου που μετέφερε περίπου 700 μετανάστες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Guardian σε συνεργασία με το γερμανικό ARD/NDR/Funk, το ελληνικό Solomon και τη συνδρομή του Forensis

Η μηχανότρατα που μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία βυθίστηκε στα ανοιχτά της Ελλάδας στις 14 Ιουνίου. Υπήρχαν 104 επιζώντες.

Δημοσιογράφοι και ερευνητές πραγματοποίησαν περισσότερες από 20 συνεντεύξεις με επιζώντες και βασίστηκαν σε δικαστικά έγγραφα και πηγές της Ακτοφυλακής για να προσεγγίσουν τα γεγονότα, διαπιστώνοντας χαμένες ευκαιρίες διάσωσης και των προσφορών βοήθειας που αγνοήθηκαν. Πολλοί επιζώντες ανέφεραν ότι οι προσπάθειες της ελληνικής ακτοφυλακής να ρυμουλκήσει το σκάφος είχαν τελικά προκαλέσει τη βύθιση. Η ακτοφυλακή αρνήθηκε σθεναρά ότι επιχείρησε να ρυμουλκήσει τη μηχανότρατα, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η έρευνα έδειξε ότι η υπερφορτωμένη τράτα άρχισε να κινείται προς τα δυτικά συναντώντας το μοναδικό σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής που στάλθηκε στο συμβάν. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων που δόθηκαν στον Guardian και στους Έλληνες εισαγγελείς, η ακτοφυλακή είχε πει στους μετανάστες ότι θα τους οδηγούσε στην Ιταλία – κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη εκδοχή ότι η τράτα άρχισε να κινείται δυτικά από μόνη της. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η μηχανότρατα είχε στρίψει προς Νότο και ήταν σχεδόν ακίνητη για τουλάχιστον μία ώρα έως ότου, είπαν οι επιζώντες, έλαβε χώρα μια δεύτερη και μοιραία απόπειρα ρυμούλκησης.