Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη

Ιούλιος 10, 2023 - 20:00

Το ΔΣ της ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι «συμμετέχει στην πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 με στάση εργασίας 08.00π.μ – 11.00π.μ. και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 08.30π.μ. και καλύπτει όσους συναδέλφους θέλουν να συμμετάσχουν».

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, διαμαρτύρεται για τα ζητήματα του ΕΚΑΒ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η κυβέρνηση της ΝΔ με την απαράδεκτη και εγκληματική ΠΝΠ μετατρέπει (όπως είχε επιχειρήσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν.4368/2016, άρ.78 για τα ασθενοφόρα των Κ.Υ και η οποία δεν επεκτάθηκε στο ΕΚΑΒ και δεν εφαρμόστηκε τελικά χάρη στην ομόθυμη αντίδραση των υγειονομικών), οδηγούς απορριμματοφόρων, πυροσβέστες και στρατιωτικούς σε διασώστες επειγόντων περιστατικών ύστερα από ολιγοήμερη εκπαίδευση. Μια ΠΝΠ με την οποία έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους ήδη τόσο οι υγειονομικοί του ΕΚΑΒ όσο και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη που οδηγεί με μαθητική ακρίβεια σε νέες κοιλάδες των Τεμπών.

Η ανάπτυξη ασθενοφόρων με μικτή σύνθεση πληρωμάτων, διασώστης, πλήρωμα ασθενοφόρου και απλός οδηγός μη υγειονομικός, ο οποίος δε διαθέτει την αναγκαία εξειδικευμένη γνώση αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τον ασθενή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του. Πολύ περισσότερο που πολλές φορές δύο εξειδικευμένοι διασώστες δεν επαρκούν για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός βαρέως περιστατικού.

Πολύ περισσότερο που σήμερα όλες οι ιατρικές μελέτες συμφωνούν ότι όχι μόνο η γρήγορη μεταφορά του ασθενούς στην πλησιέστερη μονάδα υγείας, αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπιση και παροχή κατάλληλης βοήθειας τόσο στον τόπο του συμβάντος όσο και κατά τη διάρκεια της διακομιδής, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση.

Πως η ταχύρρυθμη εκπαίδευση μόλις 7 ημερών όπως έγινε σήμερα γνωστό, ενός οδηγού απορριμματοφόρου ή ενός πυροσβέστη θα υποκαταστήσει την ιδιαίτερα απαιτητική εκπαίδευση διάρκειας 2,5 ετών της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ;

Ο οδηγός του ασθενοφόρου είναι διασώστης πρώτα από όλα και μετά οδηγός».