Εργαστήριο στα Πελετά για αμπελουργούς και οινοποιούς (pics,vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εργαστήριο στα Πελετά για αμπελουργούς και οινοποιούς (pics,vid)

Μάρτιος 13, 2023 - 18:52

Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα διοργάνωσε εργαστήριο για την Αλυσίδα Αξίας των τοπικών ποικιλιών για τους αμπελουργούς και οινοποιούς της περιοχής παρέμβασης της ΟΤΔ Πάρνωνα την Παρασκευή 10 Μαρτίου στα Πελετά.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας με τίτλο «Μαλβαζίας Μύθος» του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020.

Την Παρασκευή στα Πελετά στην Ταβέρνα «Ο Πέτρος» ο Αντιδήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Δημήτριος Καρδάσης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πελετών Νικόλαος Βρεττάκης καλωσόρισαν τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο.

Ο Δημήτριος Κολινιώτης, Τεχνολόγος Τροφίμων παρουσίασε τους αμπελώνες περιοχής Πελετών, τις τοπικές ποικιλίες και την παραγωγική δραστηριότητα.

Από τα στοιχεία των ΔΑΟΚ και του ΟΣΔΕ παρατηρείται μια εγκατάλειψη της εκμετάλλευσης των αμπελώνων τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, από τα καταγεγραμμένα 650 στρέμματα των αμπελώνων του 2011, μόνο τα 60,2 στρέμματα δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ του 2022 με αμπελουργικό μητρώο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κολινιώτης αποτελεί στοίχημα η συγκεκριμένη εκδήλωση να αποτελέσει την αφετηρία αναβίωσης των αμπελώνων των Πελετών.

Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν φυτέψει νέα αμπέλια. Τα νεοφυτεμένα αμπέλια ακολουθούν κανόνες σύγχρονης φύτευσης με διατάξεις με σωστή απόσταση μεταξύ τους. Υπολογίζεται ότι ανά στρέμμα υπάρχουν 250 κλήματα

Υπολογίζεται ότι ο κάμπος των Πελετών παράγει περίπου 120-150 τόνους κρασί/έτος. Η διάθεση των προϊόντων αμπέλου της περιοχής γίνεται απευθείας από τους μικροπαραγωγούς στην τοπική αγορά είτε με την μορφή μούστου είτε ως κρασί.

Στην περιοχή παρατηρείται έλλειψη υποδομών που θα βοηθούσε τους παραγωγούς τόσο στη διαδικασία του τρύγου όσο και της οινοποίησης.

Αμπελώνες Πελετών - Προτάσεις
 

  •  Η απασχόληση νέων ανθρώπων με την αμπελουργία θα αποτελούσε μια οικονομική δραστηριότητα που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθυσμό των Πελετών.
  •  Η απουσία βασικών υποδομών, όπως ένα πατητήρι, ή ενός οινοποιείου στην περιοχή, αλλά και η έλλειψη εξωστρέφειας από τους τοπικούς αμπελουργούς δημιουργεί ένα κλίμα συρρίκνωσης της παραγωγής.u Η αδυναμία δημιουργίας αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των αμπελώνων λειτουργεί αποτρεπτικά για την απασχόληση στον αμπελουργικό τομέα.
  •  Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την αξιοποίηση των παρατημένων αμπελώνων λόγω της φήμης της περιοχής για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.
  •  Συνεργασία των αμπελουργών με οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής που διαθέτουν εμπειρία στην ποιοτική οινοποίηση (Λακωνίας).
  •  Επιστημονική υποστήριξη για την καταγραφή των χαρακτηριστικών των τοπικών ποικιλιών αμπελιών της περιοχής και των παραγόμενων οίνων, προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά αυτών.
  •  Σεμινάρια επιμόρφωσης των αμπελουργών.
  •  Δημιουργία υποδομών (αξιοποίηση ληνών - δημιουργία πατητηρίου).
  •  Δημιουργία ομάδας παραγωγών των αμπελουργών της περιοχής.

Το θεματικό εργαστήριο είχε αναλάβει ο Δρ. Δημήτριος Μηλιόρδος, μεταδιδακτορικός ερευνητής του εργαστηρίου Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φωτογραφίες και βίντεο του συνεργάτη μας στην Κυνουρία Nigel Copage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ArcadiaPortal.gr Εργαστήριο για αμπελουργούς και οινοποιούς