Παρέμβαση επιμελητηρίου για το χημείο Ναυπλίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παρέμβαση επιμελητηρίου για το χημείο Ναυπλίου

Μάρτιος 21, 2012 - 14:27

Θέμα : «Λειτουργία υπηρεσίας Γενικού Χημείου του Κράτους στο Ναύπλιο»
Κύριε Υπουργέ,
«Έκπληξη και απορία προκάλεσε η υπ. αριθμ. 30/002/2026 απόφαση σας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 722 / 13-3-2012 σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της Χημικής Υπηρεσίας Ναυπλίου και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της στη Χημική Υπηρεσία Κορίνθου.Σε συνέχεια των 1477/Φ.113/06/4/2010, 4126/Φ.113/22-120-2010 επιστολών μας σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της χημικής Υπηρεσίας Ναυπλίου , επανερχόμαστε στο μείζονος σημασίας θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Αργολίδα και τις επιχειρήσεις της.
Εν προκειμένω , σχετικά με το ΓΧΚ Αργολίδος στο Ναύπλιο , θέλουμε να επισημάνουμε ότι , ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1982 , μετά από πολλά αιτήματα των βιομηχανιών & βιοτεχνιών του Νομού καθώς και του Τελωνείου Ναυπλίου , ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και να μειωθεί η δαπάνη μετακινήσεων τόσο Δημοσίων Υπαλλήλων όσο και εκτελωνιστών & υπαλλήλων των Παραγωγικών & εξαγωγικών – εισαγωγικών εταιρειών , στην Χ. Υ. Κορίνθου.
Η Αργολίδα, όπως θα γνωρίζετε, είναι ο 5ος εξαγωγικός νομός, με μεγάλη δραστηριότητα σε λάδια, κρασιά, πυρηνέλαια, ποτά, χυμούς ( το 80% του Ελληνικού χυμού πορτοκαλιού παράγεται στο Νομό), κομπόστες, λιπάσματα κλπ. Θεωρούμε αδιανόητο να μην υπάρχει Γραφείο του ΓΧΚ το οποίο εκτός όλων αυτών να υποστηρίζει και το Τελωνείο άμεσα.
Το Γραφείο αυτό εξυπηρετεί όλο τον Νομό Αργολίδος , πάνω από 100 Επιχειρήσεις, στις εξαγωγές, εισαγωγές, Τελωνειακές εργασίες, έλεγχο αγοράς και δειγματοληψίες, αγορανομικούς ελέγχους συνοδεύοντας τα ΣΔΟΕ, λάδια, ποτά, κρασιά, χυμούς, μπύρα , καύσιμα, νερά των Δήμων και Κοινοτήτων, απόβλητα βιολογικού καθαρισμού , νερά παραλιών κλπ.
Επιπλέον δε παρέχει και συμβουλές & κατευθύνσεις στις Εταιρείες αλλά και σε σχολεία κλπ.
Επισημαίνεται ότι στο Ναύπλιο , όπου ήδη κατασκευάζεται και επέκταση του Εμπορικού – Τουριστικού λιμένος υφίσταται Τελωνείο, επανδρωμένο με 20 άτομα προσωπικό και παραρτήματα στην Κοιλάδα και στην Επίδαυρο , το οποίο εκτελεί όλες τις Τελωνειακές εργασίες και τόσο οι Επιχειρήσεις όσο και η Διεύθυνση του Τελωνείου θεωρεί αδιανόητο να λειτουργεί χωρίς άμεση & επιτόπια υποστήριξη Γραφείου του ΓΧΚ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εκτελούνται αναλύσεις σε :
- Δείγματα εισαγωγών
- Δείγματα εξαγωγών
- Δειγματοληψίες & ιδιωτικές αναλύσεις
- Φορολογικές αποθήκες
- Οινοποιία , Αποστακτήρια
- Ελαιουργία , Πυρηνελαιουργία – Ο Νομός είναι τρίτος σε εξαγωγές ελαιολάδου σε τρίτες χώρες
Επιπλέον , από οικονομικής σκοπιάς , οι συνεχείς μετακινήσεις ενός τουλάχιστον Χημικού από άλλο νομό προς την Αργολίδα καθώς και εκτελωνιστών , υπαλλήλων Επιχειρήσεων και Αστυνομικών από την Αργολίδα και πάλι πίσω , θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κόστος , τόσο για τις Επιχειρήσεις όσο και για το Δημόσιο.
Γνωρίζουμε ότι το Τελωνείο της Τρίπολης καταργήθηκε και ενσωματώθηκε στο Τελωνείο Ναυπλίου, αυτό εντείνει ακόμη περισσότερο την άποψη να υποστηρίζεται το Τελωνείο Ναυπλίου και από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Σημειωτέον ότι κατά παράβαση κάθε λογικής παραμένει η υπηρεσία του Γενικού Χημείου στην Τρίπολη, παρότι το Τελωνείο έχει καταργηθεί.
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στην αναστολή της Χημικής Υπηρεσίας Ναυπλίου, παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος, ώστε να παραμείνει σε λειτουργία το Τμήμα του ΓΧΚ στο Ναύπλιο, αν όχι ως αυτοτελές Τμήμα, έστω και ως Γραφείο – Παράρτημα υπαγόμενο στο ΓΧΚ της Κορίνθου με τη σημερινή επάνδρωση ενός χημικού, ώστε οι επιχειρήσεις και το Τελωνείο του νομού Αργολίδας, να μην αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην λειτουργία τους, μεσούσης και της γενικής οικονομικής κρίσης, την οποία διερχόμεθα.
Σημειωτέον ότι ήδη μεταστεγάστηκε το γραφείο ΓΧΚ του Ναυπλίου και πλέον φιλοξενείται στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και δεν επιβαρύνει με έξοδα ενοικίου,
Σε αναμονή της θετικής ανταποκρίσεώς σας το συντομότερο ,
Με εκτίμηση
Φώτιος Δαμούλος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αργολίδας