Δημήτρης Ορφανός: «Ο Κωστούρος έχει στήσει το μεγαλύτερο πάρτι αδιαφάνειας και ασυδοσίας στον Δήμο Ναυπλιέων» (βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δημήτρης Ορφανός: «Ο Κωστούρος έχει στήσει το μεγαλύτερο πάρτι αδιαφάνειας και ασυδοσίας στον Δήμο Ναυπλιέων» (βίντεο)

Ιούλιος 19, 2023 - 11:09

Δημήτρης Ορφανός, Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων: Ο Κωστούρος έχει στήσει το μεγαλύτερο πάρτι αδιαφάνειας και ασυδοσίας στον Δήμο Ναυπλιέων – Τους αποκάλυψε η παραλία της Πλάκας Δρεπάνου - Πρωτοφανής  μεθόδευση

Η σήψη, η οικονομική αδιαφάνεια στις αναθέσεις έργων, το πάρτι ημετέρων, η κακοδιαχείριση και η ασυδοσία που χαρακτηρίζει τη διοίκηση Κωστούρου δεν έχει προηγούμενο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η παραλία της Πλάκας Δρεπάνου έχασε την Μπλε Σημαία εξαιτίας εξυπηρέτησης ημετέρων, συνεχίζοντας τη σκανδαλώδη πρακτική των δώρων σε κολλητούς, ύψους 100.000 ευρώ αυτή τη φορά, είτε λόγω ανικανότητας του απερχόμενου δημάρχου είτε και των δύο μαζί.

Ο Δημήτρης Κωστούρος θα δωρίσει 100.000 ευρώ από τα δημοτικά ταμεία στους «φίλους του», αδιαφορώντας πλήρως για την επιβάρυνση που θα επιφέρει στους δημότες.

Αποκαλύπτεται η κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς, της κατασπατάλησης δημοτικών πόρων,  της απόλυτης έλλειψης διαφάνειας από τη διοίκηση Κωστούρου, αλλά και η αδιαφορία του για την ασφάλεια των δημοτών και ειδικότερα των λουόμενων της πανέμορφης παραλίας της Πλάκας Δρεπάνου.

Ωστόσο, δεν περιμέναμε ότι θα είναι τόσο ανεύθυνος, ιδιοτελής, «σκοτεινός» και αντιδημοκρατικός δήμαρχος. Μετά το «χαστούκι» που έφαγε ο Δημήτρης Κωστούρος για την Μπλε Σημαία, προχώρησε χθες σε μια πρωτοφανή, απαράδεκτη και αντιδημοκρατική μεθόδευση, να περάσει την ανάθεση... στα κρυφά, δείχνοντας πόση εξοικείωση έχει με τέτοιες πρακτικές. Με διαφορά ο Δημήτρης Κωστούρος έχει φέρει τον Δήμο Ναυπλιέων στις τελευταίες θέσεις της διαφανούς λειτουργίας όλων των Δήμων της Ελλάδας.  

Ξέραμε ότι είναι αδαής με τη δημόσια διοίκηση και τα οικονομικά και να ευνοεί ημετέρους, χθες απέδειξε ότι είναι ο πιο ανίκανος, ο πιο αντιδημοκρατικός δήμαρχος, που βάζει το προσωπικό συμφέρον πάνω από το δημοτικό, γιατί προφανώς δεν αγαπάει τόσο τον τόπο του.

Πρέπει να ντρέπεται και οφείλει σήμερα, αν έχει τσίπα, να παραιτηθεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στις 17/7/2023 έγινε κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση ανάθεσης με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, λόγω κατεπείγοντος, της παροχής υπηρεσίας με τίτλο «Ναυαγοσωστική κάλυψη πολυσύχναστης παραλίας Πλάκας Δρεπάνου Δήμου Ναυπλιέων», μετά από Πρόσκληση Συνεδρίασης που έγινε την ίδια μέρα…

Η πρόσκληση του Προέδρου για τη Συνεδρίαση είχε αριθμό πρωτοκόλλου 20649/17-07-2023, ενώ η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου είχε αρ. πρωτ. 20661/17-07-2023. Παρατηρούμε το παράδοξο πρώτα να προηγείται η πρόσκληση για συνεδρίαση και μετά να γίνεται η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας…

Η απαιτούμενη μελέτη για την εν λόγω υπηρεσία με αριθμό 28/2023 έγινε στις 14/7.

Στη Συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε η παροχή της παραπάνω υπηρεσίας με τη διαδικασία της διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, λόγω του κατεπείγοντος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία απευθείας ανάθεσης, γι’ αυτό και ο νόμος είναι πολύ αυστηρός αναφορικά με τις προϋποθέσεις προσφυγής σε αυτήν.

Σύμφωνα με το Ν.4412/2016 η διαδικασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιείται στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση.

Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό 7 της υπ.’ αρ. 198/2023 Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής «… Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και το γεγονός ότι την άνοιξη του τρέχοντος έτους με έγγραφό του το Λιμεναρχείο Ναυπλίου χαρακτηρίζει ως πολυσύχναστη παραλία και την παραλία ΠΛΑΚΑΣ ΔΚ Δρεπάνου ΔΕ Ασίνης, για την οποία ο Δήμος υποχρεούται σε ναυαγοσωστική κάλυψη…».

Για την υπηρεσία αυτή, ο Δήμαρχος έπρεπε να διεξάγει ανοικτό διαγωνισμό, για την προάσπιση της διαφάνειας και των οικονομικών συμφερόντων του Δήμου. Αντ’ αυτού επέλεξε την ιδιαίτερη και αδιαφανή διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Για τη διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού, η ελάχιστη προθεσμία παραλαβής προσφορών ανέρχεται σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων. Σε περίπτωση που επείγουσα κατάσταση δεόντως τεκμηριωμένη από την αναθέτουσα αρχή καθιστά αδύνατη την τήρηση της ελάχιστης προθεσμίας των 15 ημερών, οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να ορίζουν ελάχιστη προθεσμία που δεν είναι μικρότερη των δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης στο ΚΗΜΔΗΣ.

Λίγες είναι οι ημέρες που απαιτούνται και για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων σταδίων ενός ανοικτού διαγωνισμού και σίγουρα οι ημέρες για τη διεξαγωγή ενός ανοικτού διαγωνισμού αρκούν όταν ο Δήμος είναι ενήμερος για την αναγκαιότητα της εν λόγω υπηρεσίας από την «…άνοιξη του τρέχοντος έτους».
Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος:

Γιατί η όποια βιασύνη για την ανάθεση της εν λόγω υπηρεσίας ξεκίνησε από τις 14 Ιουλίου και χρειάστηκε επείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 17 Ιουλίου;

Είχατε ενημερωθεί από την «…άνοιξη του τρέχοντος έτους» για την αναγκαιότητα αυτής της υπηρεσίας; Εάν ναι πότε ακριβώς;

Αφού εγκρίνετε την αναγκαιότητα μιας κατεπείγουσας συνεδρίασης αυθημερόν, γιατί δεν προχωρήσατε σε ανοικτό διαγωνισμό για την επιλογή του αναδόχου της εν λόγω υπηρεσίας, με βάση την συμφερότερη τιμή, και από τη στιγμή μάλιστα που ένας ανοικτός διαγωνισμός μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα;

Η ιδιαίτερη και αδιαφανής διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, προασπίζει τις αρχές της διαφάνειας, της οικονομικότητας και της χρηστής διοίκησης που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν τον δήμο μας;

Οι δημότες θα δώσουν πολύ σύντομα στον κ. Κωστούρο την απάντηση που του αξίζει και να βάλουν τέλος στον φαύλο κύκλο της μιζέριας

Μας περιμένει πολλή δουλειά την επόμενη μέρα για να βάλουμε σε τάξη ένα διαλυμένο Δήμο που δεν υπηρετεί τον δημότη και να εξαλείψουμε κάθε νησίδα ανομίας.  

Δημήτρης Ορφανός
Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων

Δείτε το Βίντεο:  https://youtu.be/6gNzWpATPkA

 

Ο Κωστούρος έχει στήσει το μεγαλύτερο πάρτι αδιαφάνειας και ασυδοσίας στον Δήμο Ναυπλιέων