Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην εκδήλωση για την επέτειο της μάχης στα Δερβενάκια

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην εκδήλωση για την επέτειο της μάχης στα Δερβενάκια

Ιούλιος 27, 2023 - 00:00

Τιμήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου, στα Δερβενάκια, η επέτειος της μάχης που οι επαναστατημένοι Ελληνες, υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, έδωσαν στις 26 Ιουλίου 1822, εναντίον της στρατιάς του Δράμαλη, καταγάγοντας λαμπρή νίκη εναντίον του οθωμανικού στρατού.

Στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης μάχης, η οποία -όπως τόνισε- “ήταν η πιο σημαντική της Επανάστασης και αυτή που την διέσωσε, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στην κορυφαία στρατηγική μορφή του Αγώνα”.

Ακόμα, ο Π. Νίκας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο δρόμος και πολλά από τα έργα που υπάρχουν στην περιοχή πέριξ του μνημείου -που αναγέρθηκε με χρήματα τα οποία συγκέντρωσαν τα γύρω χωριά, μεταξύ των οποίων ο Αγιος Βασίλειος-, έγιναν από τους κατοίκους της περιοχής με εθελοντική εργασία, ενώ στα εγκαίνια του μνημείου το 1938, παρόντων των απογόνων του Κολοκοτρώνη, μίλησε ο τότε μητροπολίτης Κορίνθου Δαμασκηνός, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, καθώς και αντιβασιλέας.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας κάλεσε κατά την τήρηση του ενός λεπτού σιγής να τιμηθεί όχι μόνο η θυσία των πεσόντων στην μάχη, αλλά και των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους που εκτελώντας το καθήκον τους έχασαν τη ζωή τους χθες στην Εύβοια, όταν το αεροπλάνο τους κατέπεσε μετέχοντας στις προσπάθειες περιορισμού της πυρκαγιάς στην περιοχή της Καρύστου.