Αγχίαλος: Νέα έκρηξη πυρομαχικών - Απομακρύνονται τα F-16 από το αεροδρόμιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αγχίαλος: Νέα έκρηξη πυρομαχικών - Απομακρύνονται τα F-16 από το αεροδρόμιο

Ιούλιος 27, 2023 - 20:00

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Νέα Αγχίαλο, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών που βρίσκεται 4 χλμ. μόλις από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έξω από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου πλέουν ιδιωτικά σκάφη που μεταφέρουν πολίτες στο λιμάνι του Βόλου, στο Εκθεσιακό Κέντρο, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός προς το παρόν για το πώς θα μετακινηθούν μετά, αλλά και καναντέρ που παίρνουν νερό από τη θάλασσα για να επιχειρήσουν στα τέσσερα πύρινα μέτωπα.

Όπως μεταδίδουν οι ρεπόρτερ, οι αποθήκες οπλισμού είναι εξοπλισμένες με όλα τα σύγχρονα μέσα, και εδώ και σαράντα λεπτά δεν έχουν σημειωθεί εκρήξεις. Ωστόσο, επειδή οι αποθήκες περιέχουν βαρύ οπλισμό, τα εναέρια μέσα δεν πετούν πάνω από τα σημεία, επειδή σε περίπτωση νέων εκρήξεων τα θραύσματα από τον οπλισμό των F-16 και των άλλων πολεμικών αεροσκαφών που φυλάσσονται εκεί, όπως βλήματα και βόμβες, μπορούν να φθάσουν πολύ ψηλά και θα θέσουν σε κίνδυνο τα εναέρια μέσα.

Η αποστολή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Heron πάνω από την αποθήκη, θα δώσει εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και να αναληφθεί δράση.

Νέα έκρηξη σημειώθηκε στις 19:18, η οποία συντάραξε τον Βόλο.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, απομακρύνονται τμηματικά τα F-16 από το αεροδρόμιο. Πρόκειται για τρεις μοίρες αεροσκαφών, για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών προς άλλα αεροδρόμια, σύμφωνα με τη διαταγή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης φιλοξενούνται περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην 330 Μοίρα επιχειρούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block30. Στις άλλες δύο πολεμικές μοίρες της Νέας Αγχιάλου, την 341 και την 347, βρίσκονται ακόμη 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block50. 

Η φωτογραφία: Η στιγμή της πρώτης έκρηξης, kathimerini.gr