«Ανασφαλείς» στη χώρα «Ελλάδα», κύριε υπουργέ...

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Ανασφαλείς» στη χώρα «Ελλάδα», κύριε υπουργέ...

Ιούλιος 28, 2023 - 23:00

Το κράτος ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μας διαβεβαίωνε ο Πρωθυπουργός στην αρχή του καλοκαιριού. Δήμοι, περιφέρειες, Πολιτική Προστασία, όλοι πανέτοιμοι.

Δήλωναν.

Και μετά τις δηλώσεις, για άλλη μία χρονιά, κάηκε το σύμπαν.

Στην κλιματική κρίση φορτώνουμε πυρκαγιές, πλημμύρες και κάθε κακό που μας βρίσκει. Ωστόσο, η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα χρόνια τώρα. Την συζητάμε εις τας Βρυξέλλας, όπου λαμβάνουμε αποφάσεις για χάρτινα καλαμάκια και τέλη στις πλαστικές σακούλες, όταν όλα τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αλλά ακόμα και τα λαχανικά, είναι συσκευασμένα σε πλαστικό. Η Σκωτία θα κόψει, λέει, 16 εκατ. δέντρα για να στήσει ανεμογεννήτριες. Οι εταιρίες θα πρέπει να κάνουν αντισταθμιστικές δενδροφυτεύσεις αλλού, είπε ο υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων. 

Μάλιστα.

Η οδυνηρή εμπειρία που έχει η χώρα μας από τις πυρκαγιές και τους εμπρησμούς εδώ και τριάντα χρόνια θα έπρεπε να  έχει κινητοποιήσει μια σοβαρή διαβούλευση, ώστε να δοθεί βάρος στην πρόληψη, στην εκπαίδευση, στις προσλήψεις προσωπικού, στην αγορά εξοπλισμού και κυρίως στον συντονισμό των δράσεων.

Καιγόμαστε, πνιγόμαστε και πάλι από την αρχή. Χάνουμε καλλιέργειες, χάνουμε παραγωγή, το πλήγμα στον τουρισμό κανείς δεν μπορεί να το υπολογίσει προς το παρόν -διότι η Ρόδος δεν είναι Εύβοια, ως προς τον τουρισμό, εκτός αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα δώσει Rhodes Pass στα εκατομμύρια των ξένων τουριστών που επισκέπτονται το νησί... οπότε πάσο.

Εν τω μεταξύ, μετά τους απανωτούς θανάτους πολιτών και τουριστών σε πεζοδρόμια και καρότσες αγροτικών, περιμένοντας το ΕΚΑΒ, και την αποκάλυψη ότι όχι μόνο χωριά «δεύτερης κατηγορίας» όπως αποδεδειγμένα είναι τα δικά μας, αλλά και πρωτοκλασάτοι καλοκαιρινοί προορισμοί διαθέτουν μόνο ένα ασθενοφόρο, η κυβέρνηση πρόκρινε να απασχοληθούν πυροσβέστες, στρατιωτικοί και εργαζόμενοι ΟΤΑ ως οδηγοί ασθενοφόρων.

Είναι λογικό κάτι τέτοιο; Όχι. Είναι έξυπνο; Όχι. Μπορεί να λειτουργήσει; Όχι. Θα λειτουργήσει τόσο καλά, όσο και η περιφορά ακτινολόγων από το Νοσοκομείο Άργους στο Παναρκαδικό, για να λέμε ότι έχουμε λειτουργικό ακτινολογικό τμήμα... αλλά να μην έχουμε. Ωστόσο, όλα τούτα είναι, δυστυχώς, αναμενόμενα, διότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι συγκεκριμένη και μακριά από αυτό που χρειάζεται ο κόσμος: Μπαλώνουμε ό,τι μπορούμε και όπως μπορούμε, αφού τα χρήματα από τα Ταμεία της ΕΕ προορίζονται για επενδύσεις σε πλατφόρμες και ανεμογεννήτριες.

Έτσι, φτιάξαμε το 112 για να μην υπάρχουν θύματα -κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητά του- και από εκεί και πέρα, γαία πυρί μιχθήτω.

Όταν εκδηλώθηκαν οι δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν για μέρες τη Ρόδο -σημειωτέον η φωτιά είχε ξεκινήσει τέσσερις μέρες προτού την.. πάρουν χαμπάρι τα ΜΜΕ και ξεφύγει εντελώς η κατάσταση- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επιτελάρχης του επιτελικά επιτελικού πανέτοιμου κράτους, δήλωσε ότι είμαστε σε πόλεμο με τη φωτιά.

Λίγες μέρες μετά, κι ενώ στη Ρόδο οι φλόγες δεν είχαν σβήσει, η φωτιά που επίσης έκαιγε για μέρες στη Μαγνησία, με μια αλλαγή του ανέμου -έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με τον άνεμο, να μην αλλάζει φορά για να λέμε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά ο άτιμος ο Αίολος μάς την έφερε!- καψάλισε τις Μικροθήβες, όπου βρίσκονται οι αποθήκες της 111 Πτέρυγας Μάχης, στις οποίες αναπαύονταν βόμβες AGM Maverick, πύραυλοι Stinger εδάφους-αέρος και ρουκέτες οι οποίες εξερράγησαν.

Τα F-16 σηκώθηκαν όχι για αναχαίτιση, αλλά για να πετάξουν σε πιο ασφαλή αεροδρόμια. Μια επιχείρηση καθόλου εύκολη, μέσα στον χαμό, την ώρα που 3.000 πολίτες στοιβάζονταν σε βάρκες και λεωφορεία για τον Βόλο.

Ως εκείνη τη στιγμή, όλα ήταν υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής. Άλλαξε ο άνεμος και βγήκαν εκτός ελέγχου, τελικά. Το ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει ο άνεμος και το γεγονός ότι πρέπει στα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι και να υπάρχει ανάλογο πλάνο δράσης, δεν απασχόλησε κανέναν.

Ο στρατηγός άνεμος, εξάλλου, έχει φορτωθεί τις αποτυχίες του κρατικού μηχανισμού κι άλλη φορά.

Το πρωί της Παρασκευής σε ζωντανή σύνδεση με το Συνεδριακό Κέντρο του Βόλου, όπου φιλοξενήθηκαν προσωρινά πολίτες και τουρίστες που βρίσκονταν στη Νέα Αγχίαλο, μια δύστυχη ρεπόρτερ ιδιωτικού καναλιού δεν πρόλαβε να αποσώσει τον λόγο της για τον προβληματισμό του κόσμου στον Βόλο σχετικά με τα αέρια που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα από τις εκρήξεις -ε, δεν εξερράγησαν βάζα με αιθέρια έλαια!- και οι παρουσιαστές προχώρησαν στο επόμενο θέμα, άρον άρον, που ήταν, τι άλλο;, η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, με τους ευτυχείς παραθεριστές που αναχωρούν για τις διακοπές τους.

Και το μεσημέρι της Παρασκευής το Μαξίμου παραίτησε τον Μηταράκη, που προφανώς του τα είχε μαζεμένα για τα περί κατάργησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τα της ΄'έφιππης αστυνομίας. Δυσαρεστήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή ο υπουργός του παραθέριζε στην Πάρο αυτές τις ημέρες. Απορία: Του ζήτησε να... διακόψει τις διακοπές του και δεν το έπραξε;

Δεν είχαν μιλήσει τόσες μέρες; Σήμερα πήρε χαμπάρι ο επιτελικός επιτελάρχης ότι ο υπουργός του λιαζόταν στο νησί της Αποκάλυψης;

Και, αλήθεια, οι βουλευτές και οι πολιτευτές της ΝΔ στη Μαγνησία πού είναι; Πού να παραθερίζουν εκείνοι;

Δεν θυμάμαι φωτιά γύρω από πόλη που να καίει για μέρες, όπως στον Βόλο.

«Ξηλώνεται» και ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, ενώ ο Δένδιας διέταξε ΕΔΕ.

Στην ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι από τη φωτιά «επηρεάστηκε το στρατόπεδο», ότι «ακούστηκαν εκρήξεις» και ότι είχαν γίνει τα προβλεπόμενα για να μην φτάσει η φωτιά στην αποθήκη. Το γεγονός ότι θραύσματα από βλήματα έσπασαν τζαμαρίες στη Νέα Αγχίαλο, ότι έπεσαν βιτρίνες είναι δευτερεύοντα θέματα. «Επηρεάστηκε το στρατόπεδο». Μάλιστα.

Αλλά, ας κοιμηθούμε ήσυχοι, διότι οι κυβερνητικές πηγές με non paper βεβαιώνουν για το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας και για το γεγονός ότι δεν επηρεάστηκε το... readiness. 
Μα, τα καταφέρνουμε τόσο καλά μόνοι μας να παίζουμε πόλεμο μεταξύ μας, τι να μας πει ο «απέναντι»;..

Όχι, δεν υπάρχει δικαιολογία. Καμία δικαιολογία. Δεν είναι δυνατόν οι λέξεις «κλιματική κρίση» να χρησιμοποιούνται πάντοτε ως ο φερεντζές της απρονοησίας, της έλλειψης ετοιμότητας, της αδιαφορίας μας επί δεκαετίες.

Κι ακόμα έχουμε τον Αύγουστο με τα μελτέμια μπροστά μας.

Ενημέρωση κατάστασης: «Ανασφαλείς» στη χώρα «Ελλάδα».

Ο Μηταράκης, πάντως, ενημέρωσε την κατάστασή του στο Facebook λίγο μετά την «παραίτηση για προσωπικούς λόγους»: «Σταμάτησε να εργάζεται για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», αναφέρει η ανάρτησή του. Για του λόγου το αληθές...

 

Γαλανιάδη Εύα