Εν μέσω πυρκαγιών, πέρασε το άρθρο για σύνταξη στα 74 έτη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εν μέσω πυρκαγιών, πέρασε το άρθρο για σύνταξη στα 74 έτη

Ιούλιος 30, 2023 - 14:00

φωτογραφία Eurokinissi

Μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, «πέρασε» η κυβέρνηση από την Ολομέλεια της Βουλής το άρθρο 61 ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 74 χρόνια.

Το ΚΚΕ έχει σημάνει συναγερμό σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Το άρθρο ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών», ενώ οι υπόλοιποι («Νίκη», «Ελλ. Λύση») καταψήφισαν.

Το άρθρο 61 περιέχεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες τα ξημερώματα, για την «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας». Το νομοσχέδιο και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης έκαναν φύλλο και φτερό οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι δεν συνιστούν πραγματική στήριξη του λαού που υποφέρει τα διάφορα κουπόνια και μερικά ψίχουλα, τα οποία περισσεύουν από το φαγοπότι που στρώνει στους επενδυτές, αναφέρει ο rizospastis.gr.

Αυτή η διάταξη νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που δίνει το δικαίωμα σε εκείνους που δεν έχουν συμπληρώσει συντάξιμα έτη να μπουν σε προγράμματα της ΔΥΠΑ ηλικίας 55 – 67 ετών, για την απασχόλησή τους στο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα όμως, θα μπορούν να καθορίζονται οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα παρέχεται το ίδιο δικαίωμα και σε ανέργους ηλικίας άνω των 67 ετών και έως 74 ετών.

Η διάταξη αναφέρει ότι θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, με την οποία θα γίνονται οι απαραίτητες αποσαφηνίσεις της εν λόγω παρέμβασης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ναυτεμπορική.

Θα πρέπει δηλαδή να τονίζονται δύο σημεία:

Το πρώτο είναι ότι εφεξής θα επιτρέπεται η ένταξη ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, ηλικίας 55 – 67 ετών, για την απασχόλησή τους στο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα όμως, θα μπορούν να καθορίζονται οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα παρέχεται το ίδιο δικαίωμα και σε ανέργους ηλικίας άνω των 67 ετών και έως 74 ετών.

Προϋπόθεση είναι οι εν λόγω άνεργοι να μην έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο και να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με τη συμμετοχή τους σε κάποιο πρόγραμμα απασχόλησης του Οργανισμού.

Πάντως, η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΟΜΕ), που με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «εργασία έως τα 74 έτη που φέρνει η Κυβέρνηση από την πίσω πόρτα».