Αυστηροποιούνται οι ποινές για τους εμπρηστές

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αυστηροποιούνται οι ποινές για τους εμπρηστές

Αύγουστος 02, 2023 - 16:00

φωτογραφία αρχείου Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Αυστηροποίηση των ποινών για το αδίκημα του εμπρησμού προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βασίλης Κικίλιας θα επισκεφτεί αύριο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη. Στόχος της συνάντησης είναι η αυστηροποίηση των ποινών (διοικητικών και ποινικών) για τους εμπρηστές και η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης μέσα από την αναθεώρηση/αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και των διατάξεων που ισχύουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η κυβέρνηση προσανατολίζεται να σκληρύνει τη νομοθεσία σε τρεις κατευθύνσεις, με κύριο σκοπό την αποτροπή: τα πρόστιμα για πρόκληση πυρκαγιάς από… αμέλεια, τα οποία σήμερα είναι μάλλον αμελητέα, καθώς κυμαίνονται περί τα 300 ευρώ (ο νόμος προβλέπει ποινές από 150 ως και το ανώτατο 5.000 ευρώ για περιπτώσεις συρροής παραβάσεων), θα γίνουν βαρύτατα, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 30.000 ευρώ.

Σε δεύτερη φάση, η επιβολή των προστίμων θα γίνεται κλιμακωτά. Θα εξαρτάται δηλαδή από τη ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά για την οποία ευθύνεται ο εκάστοτε εμπρηστής, αλλά και από την υποτροπή, καθώς υπάρχει η σκέψη να διπλασιάζεται το ύψος του προστίμου εάν ο εμπρηστής συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά. Το σκεπτικό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες παραμέτρους είναι ότι, με βάση την υπάρχουσα εμπειρία, η επιβολή μεγάλων προστίμων λειτουργεί πολύ καλύτερα αποτρεπτικά, ακόμα και σε περιπτώσεις αμέλειας, ενώ διευκολύνει και το έργο της Δικαιοσύνης, καθώς σε ένα ποσοστό οι συλληφθέντες καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης οι οποίες δεν τους επιβάλλονται για μια σειρά λόγων (μεγάλη ηλικία, επίκληση προβλημάτων υγείας κ.λπ.).