ΕΣΑμεΑ: Ζητήματα αρμοδιότητας υπ. Υγείας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΕΣΑμεΑ: Ζητήματα αρμοδιότητας υπ. Υγείας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Αύγουστος 03, 2023 - 18:00

Υπόμνημα με τις πλέον επείγουσες ανάγκες για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον τομέα της Υγείας, απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ. στον νέο υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση μαζί του και με τη νέα ηγεσία του υπουργείου.

Στο υπόμνημα που επισυνάπτεται τονίζεται εμφατικά ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί ένα αναβαθμισμένο και ποιοτικά εκσυγχρονισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και προτείνει τον σχεδιασμό πολιτικών για την υγεία και δημιουργία των απαραίτητων θεσμών και υποδομών για την οργάνωση και τη λειτουργία ενός συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, στην αιχμή των ιατροτεχνολογικών εξελίξεων, με ταυτόχρονη ορθολογική διαχείριση των πόρων που απαιτούνται, μέσω των οποίων τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας για την αύξηση  της λειτουργικότητας και της αυτονομίας τους.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού κρίνεται αναγκαία η συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης σε όλες τις δημόσιες πολιτικές για την υγεία, για τη διασφάλιση άσκησης του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία και της καθολικής πρόσβασης των πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε αποτελεσματικές παροχές υγείας, μέσω του εθνικού συστήματος υγείας, δημόσιου χαρακτήρα, σε ισότιμη κάλυψη αναγκών με τους υπόλοιπους πολίτες σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία υπογράφτηκε από τη χώρα μας και στη συνέχεια κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με την ψήφιση του ν. 4074/2012 και τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (στόχος 13), το οποίο δυστυχώς έχει πλέον καταστεί ανεπίκαιρο χωρίς να έχουν τηρηθεί τα αρχικώς προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Στο υπόμνημα αναφέρονται αναλυτικά τα ζητήματα σχετικά με τη θεσμική εκπροσώπηση της ΕΣΑμεΑ στους φορείς Υγείας, η ενίσχυση και η προσβασιμότητα του ΕΣΥ, θέματα ΕΟΠΥΥ, θέματα ανασφάλιστων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τα τεράστια προβλήματα με τα φάρμακα, τα οδοιπορικά, τις μεταμοσχεύσεις, την αιμοδοσία κ.α.