Νέο Market Pass, στο «τραπέζι» το fuel pass και... επιδομάτων συνέχεια

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νέο Market Pass, στο «τραπέζι» το fuel pass και... επιδομάτων συνέχεια

Αύγουστος 07, 2023 - 12:00

Με τη ακρίβεια να καλπάζει, και τις τιμές στα τρόφιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης συνεχώς να αυξάνονται την ώρα που τα εισοδήματα των πολιτών παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα, η κυβέρνηση και πάλι προκρίνει την επιδοματική πολιτική.

Έτσι, συνεχίζονται «μέτρα» όπως το Market Pass και το Fuel Pass.

Συγκεκριμένα, το επίδομα τροφίμων παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες με την πρώτη πληρωμή να γίνεται εφάπαξ τον Οκτώβριο που θα αφορά τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Παράλληλα σχεδιάζεται η παράταση του market pass και για τους δυο τελευταίους μήνες του έτους, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Το επίδομα θέρμανσης πέρυσι χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ έναντι 174 ευρώ το 2021. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το ύψος του επιδόματος έτσι ώστε να καλυφθούν περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά σε περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές στο πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται οτι μία ακόμη δόση, η 6η, έμεινε για το επίδομα θέρμανσης καθώς τις προηγούμενες ημέρες καταβλήθηκε η 5η.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι σημερινές τιμές ρεύματος παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο, στοιχείο που προβληματίζει σχετικά με τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται στους καταναλωτές.

Η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.

Youth Pass

Τον Σεπτέμβρη και απ’ ότι φαίνεται κάθε Σεπτέμβρη διότι είναι ένα μόνιμο μέτρο όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών οι νέοι που κλείνουν τα 18 ή 19 έτη θα λάβουν το Υouth Pass το οποίο είναι 150 ευρώ.

Και εδώ υπάρχει διπλή δόση, απλώς δεν θα καταβληθεί τον Σεπτέμβρη. Δηλαδή όποιος νέος για παράδειγμα έκλεισε πέρυσι τα 18 και φέτος στα 19, θα λάβει τον Σεπτέμβρη 150 ευρώ για την περσινή χρονιά και του χρόνου θα λάβει 150 ευρώ για τη φετινή χρονιά που έκλεισε τα 19. Συνοπτικά η διπλή δόση αφορά όσους και όσες έχουν γεννηθεί μετά το 2004.

Για τα σενάρια Fuel Pass 3 ρωτήθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος άφησε ένα «παραθυράκι» για την καταβολή του.

Συγκεκριμένα είπε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για νέο Fuel Pass αυτή τη στιγμή ωστόσο - όπως επεσήμανε - η κυβέρνηση στέκεται πάντα δίπλα στα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη.

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι μια πολύ μικρή και παροδική αύξηση (εννοώντας την βενζίνη) που δεν θα χρειαστεί να επέμβουμε, μακάρι να είναι αλήθεια αυτό».