Δήμος Επιδαύρου: Ομαδική Εικαστική Έκθεση ΠΡΑΞΕΙΣ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δήμος Επιδαύρου: Ομαδική Εικαστική Έκθεση ΠΡΑΞΕΙΣ

Αύγουστος 07, 2023 - 23:45

Ο Δήμος Επιδαύρου εγκαινιάζει την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023 στις 20:30 την Ομαδική Εικαστική Έκθεση ΠΡΑΞΕΙΣ, η οποία θα φιλοξενηθεί στο XENIA Επιδαύρου, από 10 έως 20 Αυγούστου 2023.

Επιμέλεια Έκθεσης: Ευάγγελος Λιούγκας, Εικαστικός
Συντονισμός Έκθεσης: Ευγενία Λιούγκα, Πρόεδρος Κοινότητας Λυγουριού
Διοργάνωση: Δήμος Επιδαύρου
Επιμέλεια καταλόγου, Γραφιστικά: Αγγελίνα Βοσκοπούλου

Εγκαίνια Έκθεσης : Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023, 20:30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 10 – 20 Αυγούστου 2023
Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης:
Παρασκευή  11/8 έως Κυριακή 13/8:  17:00 – 22:00

Παρασκευή  18/8 έως Κυριακή 20/8:  17:00 – 22:00

XENIA Επιδαύρου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Τ.Κ. 21052

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, αυτό το μοναδικό μνημείο στην Ελλάδα, γίνεται τα τελευταία χρόνια ο χώρος συνάντησης για Έλληνες και ξένους εικαστικούς. Το μοναδικό αυτό γεγονός, η εικαστική έκθεση στον ιστορικό χώρο του Ξενία της Επιδαύρου, συνδυάζει τη μαγεία της αρχαιότητας με τη σύγχρονη τέχνη.
Η εικαστική έκθεση στην Επίδαυρο έχει καταστεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, καθώς αποτελεί μια πραγματική γιορτή τέχνης.
Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αναδεικνύουν τη δύναμη της εκφραστικότητας και την ικανότητα της τέχνης να συνδέει ανθρώπους από διάφορες πολιτισμικές και γλωσσικές κοινότητες. Η συνύπαρξη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών ενισχύει την πολυπολιτισμικότητα και εμβαθύνει την κατανόηση και τον σεβασμό μεταξύ διαφορετικών αφετηριών.
Η συνάντηση αυτών των πολιτισμικών προσεγγίσεων δημιουργεί έναν διάλογο που εμπλουτίζει την τέχνη, φέρνοντάς την πιο κοντά στο κοινό και την πολιτιστική κληρονομιά αναδεικνύοντας τη σημασία της πολιτιστικής ανταλλαγής.
Οι εκθέσεις αυτές προσελκύουν εκατοντάδες πολίτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και η Επίδαυρος γίνεται ένας πολιτιστικός πύργος, ένας χώρος όπου μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης συνδέονται άνθρωποι από διάφορες γωνιές του κόσμου.
Ο διάλογος και η ανταλλαγή ιδεών που προκύπτει από τη συνύπαρξη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών εμπλουτίζει την τοπική και παγκόσμια τέχνη, δημιουργώντας έναν χώρο για καινοτομία και δημιουργικότητα.
Έτσι, η Επίδαυρος για άλλη μια χρονιά, μέσω της τέχνης αναδεικνύει την ανθρώπινη εκφραστικότητα και τη δύναμη της πολυμορφίας.

Εύχομαι επιτυχία και διαχρονικότητα!

                                                                                                     Ο Δήμαρχος Επιδαύρου
                                                                                                               Τάσος Χρόνης                     

ΑΝΤΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Μικρές και μεγάλες πράξεις. Μικρές και μεγάλες δράσεις επάνω σε υλικά: απαλή ανάλυση του χρώματος στο νερό, ίχνος της κίνησης του πινέλου στον καμβά, βύθιση της σπάτουλας στο πηχτό χρώμα, απόξεση, επίθεση, πλάσιμο με τα χέρια.  
Το καλλιτεχνικό έργο επιτελείται. Κάθε ένα από τα σαράντα πέντε έργα που εκτίθενται στον χώρο του Ξενία Επιδαύρου είναι αποτέλεσμα ενεργειών, εξωτερικών και εσωτερικών. Εξωτερικών όσον αφορά το υλικό και την καλλιτεχνική διαδικασία, εσωτερικών όσον αφορά τη δημιουργική αφόρμηση. Κάθε έργο είναι και μία πράξη οριοθετημένη στον χώρο και τον χρόνο, αυθύπαρκτη και αυτοτελής. Ένας μικρόκοσμος δράσεων σε τροχιά συμπόρευσης ή σύγκρουσης με τον θεατή. Για κάθε δράση υπάρχει, άλλωστε, και μία ίση αντίδραση.
Εκδήλωση πρόθεσης, διαδικασία μεταμόρφωσης, έκφραση σκέψης, συναισθήματος, ψυχικής κατάστασης, επιθυμίας, τοποθέτηση. Η ομαδική εικαστική έκθεση Πράξεις διοργανώνεται στο Ξενία Επιδαύρου στο Αρχαίο  Θέατρο Επιδαύρου από τις 10 έως τις 20 Αυγούστου 2023. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Γερμανία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ελλάδα.

Αμαλία Παπαϊωάννου
  Δρ Ιστορίας της Τέχνης

Συμμετέχουν οι Εικαστικοί:
Άννα Αχιλλέως Stäubli
Κωνσταντίνος Βερούτης
Giovanni Viceconte (Ιταλία)
Αγγελίνα Βοσκοπούλου
Erin Gie (Ινδονησία)
Μαρία Δουζενάκη
Νίκος Καναρέλης
Θεοδώρα Κοκκίνου
Γιώργος Κοντοσφύρης
Χάρης Κοντοσφύρης
Παναγιώτης Κορωνιώτης
Δημήτρης Λάμπρου
Ioanna Lin (Κίνα)
Ευάγγελος Λιούγκας
Παναγιώτης Λιούγκας
Κλεονίκη Μαραγκού
Θέτις Μαριανού
Δημήτρης Μαυρόγιαννης
Mei (Κίνα)
Λένα Μορφογένη
Ιωάννα και Χριστίνα Μπαλή (Ομάδα Ι.Χ.)
Κατερίνα Μπεκιάρη
Μάτα Μπίγαλη
Παναγιώτης Νέζης
Χριστίνα Παπαγεωργίου
Zωή Πυρίνη
Jessica Sartor (Γερμανία)
Liubov Stepunina (Ρωσία)
Τσι Τζάο (Κίνα)
Χάρις Τσεκούρα
Γούιτζου Τσούι (Κίνα)
Αποστόλης Φιλίππου
For Cancel (Ομάδα καλλιτεχνών)
Δημήτρης Χατζόπουλος
Γιώργος Χουντάλας

Ημερομηνία: 
Πέμπτη, 10 Αύγουστος, 2023 - 20:30