Θα ανεβούν ξανά οι τιμές ρεύματος τον χειμώνα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Θα ανεβούν ξανά οι τιμές ρεύματος τον χειμώνα

Αύγουστος 13, 2023 - 21:00

Ένας χειμώνας δύσκολος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φαίνεται να έρχεται με τους λογαριασμούς ρεύματος να φουσκώνουν ξανά. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου για τους επόμενους μήνες. Στο ολλανδικό hub TTF οι τιμές Σεπτεμβρίου διαπραγματεύονται ανάμεσα στα 36 με 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2023 οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ των 40 και 51,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024 τα συμβόλαια σκαρφαλώνουν στην περιοχή των 52 και 53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αναμφίβολα οι τιμές αυτές δεν είναι υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, εντούτοις αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του φετινού χειμώνα τότε σίγουρα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα θα καταγραφούν αυξήσεις από 14% έως και 47%.

Θεωρείται πλέον απίθανο οι τιμές να εκτοξευτούν στα επίπεδα των 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όπως συνέβη το περσινό καλοκαίρι αλλά και σχεδόν βέβαιο πως το φυσικό αέριο δεν πρόκειται να επιστρέψει στα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης με τις τιμές των 20 και 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Το φυσικό αέριο παραμένει ακόμη το κύριο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς η τιμή του επηρεάζει σημαντικά το κόστος των ηλεκτροπαραγωγών και κατ’ επέκταση και τους τελικούς λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr