Πότε ξεκινά η κυνηγετική περίοδος - Νωρίτερα το κυνήγι αγριογούρουνου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πότε ξεκινά η κυνηγετική περίοδος - Νωρίτερα το κυνήγι αγριογούρουνου

Αύγουστος 17, 2023 - 10:20

Σε Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται πως το κυνηγετικό έτος 2023-2024 ξεκινάει στις 20 Αυγούστου του 2023, με διάρκεια μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Σημειώνεται πως κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10η Μαρτίου του 2024.

Στην ΥΑ παρατίθενται τα 36 είδη που επιτρέπεται να κυνηγηθούν, τα οποία εντάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Θηλαστικά
Πουλιά δενδρόβια, εδαφόβια κ.ά.,
Πουλιά υδρόβια και παρυδάτια.

Ακόμη προσδιορίζεται η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου των θηρεύσιμων ειδών, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός κατά την ημερήσια έξοδό του.

Περιγράφονται, αναλυτικά, οι υποχρεώσεις των κυνηγών που θηρεύουν τρυγόνια, ενώ υπάρχει και μια σειρά ρυθμίσεων (ειδικές και γενικές) αναφορικά με το τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Ενδεικτικά επισημαίνεται πως απαγορεύεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων και στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών. Όπως, επίσης, απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, κ.ά.

 Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων οδήγησε για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος να επιτρέψει το κυνήγι του από τις 20 Αυγούστου ημέρα που αρχίζει το κυνήγι, ενώ μέχρι τώρα άρχιζε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Επίσης για πρώτη φορά παρατείνεται το κυνήγι για τα υδρόβια κατά δέκα ημέρες. Δηλαδή από 31 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, το κυνήγι αρχίζει στις 20 Αυγούστου και σταματά στις 29 Φεβρουαρίου 2024. Για τους χιλιάδες κυνηγούς τα τέλη για την έκδοση τοπικής άδειας θήρας διαμορφώνονται στα 10,00 ευρώ, της περιφερειακής στα 30,00 ευρώ και της γενικής στα 60,00 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η θήρα στη λίμνη Κερκίνη, Κορώνεια-Βόλβη στο Δέλτα του Νέστου, στη λίμνη Ισμαρίδα, στη λίμνη Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος και στο Δέλτα του Εβρου, καθώς και στην περιοχή του έλους Αρτζάν και στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης.

Για το τρυγόνι καθορίζεται ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 120.000 άτομα, μειωμένο δηλαδή πλέον του 50% σε σχέση με τη μέση εθνική κάρπωση του είδους μεταξύ των ετών 2013-2018, καθώς για τις τρεις τελευταίες κυνηγετικές περιόδους. Μετά τη συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, παύει αυτόματα η θήρα του είδους. Η παρακολούθηση της κάρπωσης, τόσο της ημερησίας όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου, γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ). Η εφαρμογή θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά τη διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας θήρας, είτε μέσω των κυνηγετικών Συλλόγων είτε μέσω των Δασικών Υπηρεσιών από τις οποίες εκδίδουν άδεια θήρας οι μεμονωμένοι κυνηγοί. Ο κάθε κυνηγός κατά την έκδοση της άδειας θήρας του θα εφοδιάζεται με μοναδικό κωδικό (QR) που θα του δίνει αποκλειστική πρόσβαση μέσω του κινητού του τηλεφώνου στη χρήση της εφαρμογής.

-Απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι το πρωί και το βράδυ.