Ποιοι είναι οι στόχοι του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ποιοι είναι οι στόχοι του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Αύγουστος 25, 2023 - 16:30

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο MEGA, εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήριά της για τον χαμό ενός ακόμη μετανάστη, που βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής απανθρακωμένος στο δάσος της Δαδιάς.

Αναφορικά με το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η κ. Ζαχαράκη είπε πως και μόνο η δημιουργία του υπουργείου αποδεικνύει την προσήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο να απευθυνθούν άμεσα στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνικής συνοχή και της οικογένειας.

«Μελετώντας τα στοιχεία του δημογραφικού θα διαπιστώσουμε πως είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ακόμα και το 1,3 ανά παιδί που γεννιέται είναι μεγάλη μείωση σχετικά με αυτό που είχαμε στο παρελθόν. Στην Ευρώπη είναι 1,6. Είναι μία ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Είναι και αυτό μια νέα ιστορική πραγματικότητα, δεν έχουμε όμως τη φιλοδοξία πως αυτό γρήγορα θα αλλάξει καθώς χρειάζεται μια πολυπλοκότητα μέσων», είπε αρχικά.

«Έχει να κάνει με την εύρεση εργασίας, την εξισορρόπηση μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και να ξέρουν οι γονείς πως υπάρχει από πίσω ένα δίκτυ ασφαλείας. Πέρα από το συντονιστικό ρόλο που θα έχει το υπουργείο, μαζί με Γενική Γραμματέα, τη Μαρίνα Στέφου, θα εκπονήσουμε το δημογραφικό σχέδιο για την οικογένεια. Θεωρούμε πως αυτό είναι μια εθνική πρόκληση και δε αφορά τα κόμματα. Οι άνθρωποι θα ζουν πολλά περισσότερα χρόνια και θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο κομμάτι στην πρόνοια», πρόσθεσε.

Η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως ήδη με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε αύξηση του επιδόματος παιδιού.

«Δεν θα είναι η λύση για να αποφασίσει μία οικογένεια να κάνει και άλλο παιδί αλλά όλα προστίθενται. Όπως προστίθεται και η πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να καλύψουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες για θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πολλές θέσεις να καλύψει σχετικά με τη γυναικεία απασχόλησης. Άρα μόνο με την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, με την ενίσχυση της νταντάς αλλά και ένα μεγάλο πρόγραμμα που υπάρχει στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπου μαζί με το Επιμελητήριο θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις σταθμών», ανέφερε αρχικά.

«Από τον Σεπτέμβριο θα ενισχύσουμε το κομμάτι της επικοινωνίας με το πρόγραμμα των νταντάδων της γειτονιάς αλλά επιπλέον στο κομμάτι των voucher, τα αποτελέσματα βγήκαν και ενημερώνονται οι δικαιούχοι. ‘Έχουμε για πρώτη φορά καλύψει όλα τα voucher για τους βρεφονηπιακούς και καλύπτονται όλα τα παιδιά με αναπηρία ενώ για πρώτη φορά έχουμε καλύψει το 50% των αιτήσεων για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Μελέτης (ΚΔΑΠ). Έχουμε δώσει περισσότερα χρήματα, ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος και από το καινούριο υπουργείο και είναι περίπου 340 εκ. ενώ για να καλύψουμε όλες τις αιτήσεις θα δώσουμε ακόμα 22 εκ. μετά από δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος μας ζήτησε να μην μείνουν τα παιδιά εκτός των βρεφονηπιακών. Τα προηγούμενα χρόνια έμεναν εκτός του 70%», συμπλήρωσε.