Καμιζής: Προτιμούμε τη Φυλή από τη Γερμανία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Καμιζής: Προτιμούμε τη Φυλή από τη Γερμανία

Μάρτιος 22, 2012 - 22:13

Για «εγκεφαλικό» της χώρας μας κάνει λόγο, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, σχολιάζοντας την κρίση και τα αποτελέσματά της, σημειώνοντας με νόημα πως κεντρική διοίκηση δεν υπάρχει.
Αναφερόμενος στον «Καλλικράτη», δηλώνει πως επικρατεί σύγχυση και πολυνομία, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα, ενώ σχολιάζοντας το θέμα που τον «καίει», τα 2.000 δέματα με σκουπίδια, δηλώνει πως περιμένει την Περιφέρεια Πελοποννήσου να κάνει το διαγωνισμό που του είπε για τη μεταφορά τους στη Γερμανία ή Σουηδία.
Πάντως, πηγές της περιφέρειας σημείωναν στην aftodioikisi.gr κάτι τέτοιο, δηλαδή η μεταφορά σκουπιδιών εκτός Πελοποννήσου, είναι παράνομο.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πώς είναι τα πράγματα στο δήμο, κύριε δήμαρχε;
Δύσκολα. Πλήρης διάλυση, πέραν της υποχρηματοδότησης -που αυτό είναι το λιγότερο κατά τη δική μου εμπειρία, έχω υπάρξει και με τον καποδιστριακό δήμο Κρανιδίου δύο φορές δήμαρχος-, αλλά αυτό το κακό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Έχει διαλυθεί η διοίκηση. Δεν υπάρχει. Και ο «Καλλικράτης, εδώ που τα λέμε, συνέβαλε σε αυτό, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Σας κατέστρεψε, δηλαδή;
Εν πολλοίς, αυτό θα μπορούσα να πω. Νομίζω ότι αυτό που έγινε στην Ελλάδα -και τα αποτελέσματα φάνηκαν τώρα- είναι ότι δεν υπήρχε σωστή διοίκηση. Εγώ είμαι γιατρός και λέω όταν με ρωτούν πως «το νευρικό σύστημα είχε πάθει βλάβη» και μετά ήρθε και το «εγκεφαλικό», η οικονομική κρίση, και «τελείωσε ο ασθενής». Δεν υπήρχε ποτέ σωστή, χρηστή διοίκηση, και αυτό φαίνεται καθαρά πλέον από τα σκάνδαλα που βγαίνουν.
Ειδικότερα, σε τοπικό επίπεδο, που σας έπληξε ο «Καλλικράτης»;
Με τον «Καλλικράτη» έγινε μια τρομερή σύγχυση με νόμους, διατάξεις επί διατάξεων, και ουδείς βρίσκει άκρη πλέον.  Ούτε και τα δικαστήρια μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη. Μπλέκονται και οι ίδιοι οι δικαστές με την πολυνομία που υπάρχει: και για αυτό πάει μια υπόθεση σε πρώτο, δεύτερο, τρίτο βαθμό, δικηγόροι, ερμηνείες, παρερμηνείες... Ένα μπάχαλο!!! Έτσι θα πάει η Ελλάδα μπροστά;
Δηλαδή, ο λεγόμενος «Καλλικράτης 2», το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, δε διορθώνει τα πράγματα;
Κάτι πάει να διορθώσει.
Ένα παράδειγμα;
Οι ΦοΔΣΑ. Είναι καλό το ότι σε επίπεδο νομού μέχρι να γίνει πραγματικότητα ο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου να υπάρχει διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο νομού με τους τέσσερις δήμους που έχουμε.
Για παράδειγμα, ένα θέμα που έχω εγώ τώρα με τα σκουπίδια, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μου είχε υποσχεθεί ο υφυπουργός Εσωτερικών, και το είχε υποσχεθεί και στην ΠΕΔ Πελοποννήσου, ότι μέσα σε αυτό το πολυνομοσχέδιο θα υπήρχε μια διάταξη που θα επιτρέπεται η μεταφορά των σκουπιδιών από μια περιφέρεια σε άλλη. Γιατί, όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει ούτε εργοστάσιο επεξεργασίας ούτε καν ΧΥΤΑ δεν έχει.
Έχει ανεξέλεγκτες χωματερές, όμως.
Ναι, έχει πολλές ανεξέλεγκτες χωματερές.
Για να ολοκληρώσω αυτό που ήθελα να πω, εδώ στο δήμο μας έχουμε στοιβάξει αυτή τη στιγμή 2.000 δέματα των 500 κιλών, τυλιγμένα το καθένα επτά φορές με νάιλον. Οι προηγούμενοι -προεκλογικά- εγκατέστησαν ένα δεματοποιητή, έκλεισαν τους ΧΑΔΑ, έκαναν μια μεγάλη χωματερή -το είχα καταγγείλει αυτό-, και τώρα έχουμε τα δέματα να σαπίζουν και να μην μπορούμε να τα πάμε πουθενά. Δεν τα παίρνει κανείς.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τι λέει για αυτό, μιας και έχει τον ΠΕΣΔΑ;
Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, είναι απίστευτα εξωφρενικές σκέψεις. Δεν μπορούμε να τα πάμε στο ΧΥΤΑ Φυλής, και η Περιφέρεια Πελοποννήσου μας υπεσχέθη ότι θα κάνει ένα διαγωνισμό για 1.000 δέματα μόνο, που η μεταφορά τους στη Γερμανία ή στη Σουηδία θα κοστίσει περίπου 100.000 ευρώ.
Αυτό είναι η (με κεφαλαίο «ήτα») παράνοια! Η προηγμένη, δηλαδή, οικονομικά και πολιτιστικά Ελλάδα θα στείλει τα σκουπίδια της στη Γερμανία και στη Σουηδία. Και δεν μπορούμε να τα στείλουμε στη Φυλή...
Πόσο είναι το κόστος για τη μεταφορά τους στη Φυλή;
Το κόστος θα είναι ασφαλώς πολύ μικρότερο. Αλλά και μόνο σαν ιδέα ως χώρα μας προσβάλει.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημά σας στο Δήμο Ερμιονίδας; Τα σκουπίδια;
Ναι, η διαχείριση των απορριμμάτων. Φτάσαμε, δηλαδή, στο σημείο να μη λειτουργεί κανένας ΧΑΔΑ από τους λειτουργούντες, αλλά ένας μεγάλος ΧΑΔΑ, κοντά στα Δίδυμα Αργολίδας και στους Φούρνους, και μάλιστα να τον έχουμε γεμίσει με δέματα. Είναι τραγική η κατάσταση. Ενάμιση χρόνο παλεύω με τα... δέματα!!! Πού θα στείλω τα δέματα!!! Είναι όλοι ανεύθυνοι.
Πόσο είναι το κόστος λειτουργίας του δεματοποιητή;
Πληρώνω γύρω στις 500.000 ευρώ το χρόνο για τη λειτουργία του δεματοποιητή, και συν τοις άλλοις έχουμε και τα σκουπίδια.
Βαριά κουβέντα αυτό που λέτε...
Μα σκεφθείτε από το 2003 την ευθύνη για τα σκουπίδια την είχαν οι νομαρχίες και με τον «Καλλικράτη» πέρασε στις Αιρετές Περιφέρειες. Μελέτες επί μελετών, ω μελέτες!!! Όταν την πήρε η Περιφέρεια, άλλες μελέτες, ω μελέτες, εκεί! Πόσα, άραγε, εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί σε μελέτες; Το έχει σκεφθεί κανείς; Και ακόμα τίποτε. Εργοστάσιο για τη διαχείριση των απορριμάτων δεν υπάρχει. Δεν έχει γίνει καμία χωροθέτηση.
Έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης το διεθνή διαγωνισμό, τώρα βρίσκεται στη δεύτερη φάση, για να φτιάξει ένα εργοστάσιο, χωρίς να έχει χωροθετηθεί ακόμα. Δηλαδή ούτε σε πέντε χρόνια δε θα γίνει αυτή η δουλειά.
Ξέρω ότι έχουν έρθει οι ελεγκτές Περιβάλλοντος και σας επιρρίπτουν ευθύνες για τα σκουπίδια και τη χωματερή.
Αλήθεια είναι. Στέλνουν τώρα τους ελεγκτές Περιβάλλοντος, οι οποίοι κάνουν διαπιστώσεις για μια κατάσταση που εμείς έχουμε ήδη διαπιστώσει και ζούμε καθημερινά, και κατηγορούν εμάς. Αφού δεν έχουμε εμείς αρμοδιότητα, οι δήμοι, δηλαδή! Εγώ ο ίδιος ζήτησα -και το κοινοποίησα και στον εισαγγελέα- να έρθουν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, να δουν αυτό το χάλι και πώς πρέπει να λυθεί αυτό το χάλι, καθότι αναρμόδιος.
Και ποια είναι η αρμοδιότητά σας; Το ρωτώ για να γίνει κατανοητό στους e-αναγνώστες μας αλλά και στους δημότες σας...
Η αρμοδιότητά μου αυτή τη στιγμή είναι να συλλέγω τα σκουπίδια και να τα πάω σε αυτό το χώρο, τον οποίο αδειοδότησε η ίδια η περιφέρεια για την προσωρινή -λέει- εδώ και δύο χρόνια αποθήκευση των δεμάτων...
Ζήτησα να φύγω από τον περιφερειακό σχεδιασμό για να δω πώς θα λύσω το πρόβλημά μου. Όχι!... Είχα υποβάλει στο ΕΠΠΕΡΑΑ μια πρόταση για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που έχουν κλείσει μέσα από το σχεδιασμό ενός συστήματος κομποστοποίησης. Η πρόταση αυτή ήταν στο 1,8 εκατ. ευρώ, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και τι έγινε αυτή η πρόταση; Υλοποιήθηκε;
Σταμάτησε. Παίρνω μια επιστολή που μου έλεγε ότι η πρότασή σας σταμάτησε να αξιολογείται διότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ζήτησε να υλοποιήσει το έργο εκείνη. Πάει και αυτό. Ούτε καν αυτό δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε, ενώ «δικαιούχος» ενός τέτοιου έργου είναι και οι δήμοι. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν απορροφούνται τα χρήματα της Ε.Ε.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι δήμαρχος στην Ελλάδα. Και είναι εξαιρετικά δύσκολο διότι -αν δεν έγινες δήμαρχος για να βρεις δουλειά- εάν είσαι έντιμος, εάν σέβεσαι τους νόμους, εάν αναζητείς τη νομιμότητα, πράγματι είναι τραγικό να είσαι δήμαρχος, όχι απλώς εξαιρετικά δύσκολο.
Με την ανακύκλωση τι γίνεται;
Έχουμε πάρει 35 κάδους ανακύκλωσης μέσω του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη τους οποίους αξιοποιούμε εδώ και ένα χρόνο -διότι πιστεύω ότι μόνον αυτό θα μας σώσει- για να μειώσουμε τον όγκο των σύμμεικτων σκουπιδιών και να ανακυκλώσουμε υλικά. Τους αξιοποιήσαμε, λοιπόν, αυτούς τους κάδους με άλλους που αγοράστηκαν με δαπάνες του δήμου, και πλέον γίνεται διαλογή στην πηγή, με το «σύστημα των πράσινων σημείων». Δηλαδή, έχουμε κάποια σημεία όπου υπάρχουν κάδοι ξεχωριστά για τα ανακυκλώσιμα. Οι κάτοικοι σιγά σιγά το μαθαίνουν αυτό και κάνουν το διαχωρισμό στην πηγή, στο σπίτι δηλαδή.
Και ποιο το «κέρδος»;
Ο όγκος από τα ανακυκλώσιμα υλικά αυξάνεται, και αν μπορούσαμε να υλοποιούσαμε την πρόταση με την κομποστοποίηση θα μειώναμε τον όγκο των σκουπιδιών κατά 50% και πλέον...
Τώρα;
Τώρα είναι στο 20% η μείωση, διότι δεν έχει εμπεδωθεί στους δημότες. Σιγά σιγά γίνεται αυτό, η υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε τόσο στη μείωση των απορριμμάτων όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αφαιρείς, δηλαδή, χαρτί και πλαστικό και μειώνεις τον κίνδυνο πυρκαγιάς αλλά και προστατεύεις το περιβάλλον.