Τρομάζουν τα στοιχεία για την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τρομάζουν τα στοιχεία για την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αύγουστος 28, 2023 - 18:00

Η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κυρία Αντωνία Μπούζα ξεκίνησε, λόγω ολιγόωρης, όπως είπε, απουσίας του κ. Ιωάννη Μαλτέζου, τη συνεδρίαση της 28ης Αυγούστου, λίγο μετά τις 16:30.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ανακοίνωσε ότι οι διευθυντές των έξι ΔΑΟΚ, όπως είχε υποσχεθεί, με παρέμβασή τους μέσω τηλεδιάσκεψης θα ενημέρωναν τους περιφερειακούς συμβούλους για τις καταστροφές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση από την αντιπολίτευση σχετικά με τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή.

Συνοπτικά, οι έξι διευθυντές των ΔΑΟΚ αναφέρθηκαν στα προβλήματα σε όλες τις καλλιέργειες της περιφέρειάς μας, λόγω παρατεταμένης υγρασίας, ή εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών. Αμπέλια, ελιές, σύκα, κηπευτικά και εσπεριδοειδή, ουσιαστικά όλες οι καλλιέργειες στην περιφέρεια έχουν υποστεί ζημιές, σε πολλές περιπτώσεις δε, η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη.

Στην Αργολίδα, πιο συγκεκριμένα, η βροχόπτωση σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες η ελαιοπαραγωγή έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, μάλιστα σε κάποιες περιοχές σε ποσοστό 90% δεν υπάρχει καρπόδεση και δεν θα γίνει ούτε δακοκτονία. Στην Κορινθία οι ζημιές είναι φέτος πολύ μεγάλες, σε όλες τις καλλιέργειες. Τα οινοποιήσιμα σταφύλια και η κορινθιακή σταφίδα έχουν ζημιές που αγγίζουν το 90%. Τα ίδια προβλήματα παρουσιάζονται και στις επιτραπέζιες ποικιλίες, όπως στη σουλτανίνα, που η ζημιά ξεπερνάει το 70%. Ακόμα, προβλήματα υπάρχουν και στα σιτηρά, λόγω των βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ποσοστό 50% και άνω σε κάποιες περιπτώσεις, όπως και στα μήλα και στα αχλάδια, όπου υπάρχει μείωση καρπόδεσης αλλά και λόγω του καύσωνα πτώση των καρπών. Στην ελαιοκαλλιέργεια πολλά ελαιοτεμάχια έχουν ζημιά 100%. Η παραγωγή ελαιολάδου στην Κορινθία θα είναι λιγότερη από το 30% της περσινής περιόδου. Ο λίβας των δέκα ημερών δημιούργησε προβλήματα καρπόπτωσης στα εσπεριδοειδή, αλλά και στα υπαίθρια κηπευτικά, αφού τα άνθη δεν γονιμοποιήθηκαν. Η Αρκαδία έχει ζημιές στα αμπέλια, που έπαθαν ζημιά από τον περονόσπορο, από 10% ως το 100%, ειδικά οι βιολογικές καλλιέργειες. Ως προς την ελαιοκαλλιέργεια, υπάρχει 30%-50% ζημιά στην καρπόδεση, ζημιές στα μηλοειδή, στα κεράσια, στα σιτηρά έγιναν ζημιές λόγω των βροχοπτώσεων, κυρίως σε Λεβίδι, Κανδήλα, Χωτούσα, που η παραγωγή έχει πληγεί και ποιοτικά. Οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ή από κάποιο άλλο πρόγραμμα.

Τα στοιχεία είναι τρομακτικά. Η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται, ενώ τα κόστη των καλλιεργειών συνεχώς ανεβαίνουν.