Δ. Πτωχός: Θέλουμε τους πολίτες δίπλα μας, για μια Περιφέρεια πρότυπο σε όλους τους τομείς (vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δ. Πτωχός: Θέλουμε τους πολίτες δίπλα μας, για μια Περιφέρεια πρότυπο σε όλους τους τομείς (vid)

Σεπτέμβριος 01, 2023 - 12:00

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επικεφαλής της παράταξης «Η Πελοπόννησος Μπροστά» Δημήτρης Πτωχός μίλησε στο Arcadia Portal για την απόφασή του να κατέλθει στον πολιτικό στίβο, και μάλιστα για πρώτη φορά, για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισε από την πολυετή εργασία του στον ιδιωτικό τομέα αλλά και από τις θέσεις ευθύνης που είχε αναλάβει στις κυβερνήσεις της χώρας το 2012-2015, αλλά και για τον σχεδιασμό των τομών που ο ίδιος και η ομάδα του κρίνουν ότι είναι απαραίτητες για το μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συναντήσαμε τον κ. Πτωχό στο πάντοτε φιλόξενο Μεγάλο Καφενείο της Τρίπολης, ένα από τα ιστορικά καφενεία της Ευρώπης.

Κατ' αρχάς, τον ρωτήσαμε πώς ένιωσε όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τού πρότεινε να κατεβεί πρώτη φορά υποψήφιος στην αυτοδιοίκηση, και μάλιστα ως υποψήφιος περιφερειάρχης: «Ένιωσα ότι μου έγινε μια πολύ μεγάλη τιμή, ήταν μια απόλυτα τιμητική πρόταση να συμμετάσχω ως υποψήφιος και μάλιστα σε ένα μεγάλο κόμμα. Αποδέχθηκα αμέσως».

Η Πελοπόννησος πρέπει να κάνει βήματα μπροστά και προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να την ωθήσουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, και σε αυτό θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις, με την εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα, με τις γνώσεις μου. Ζω εδώ, εργάζομαι εδώ, έχω την οικογένειά μου εδώ

Τον ρωτήσαμε, στη συνέχεια, τι αποκόμισε ως εμπειρία από τις θέσεις ευθύνης που είχε αναλάβει (σ.σ. διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης την περίοδο 2014-2015, ενώ την περίοδο 2012-2015 ήταν διευθυντής του γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού):

«Μάθαμε πώς κινείται ο δημόσιος τομέας, κατανοήσαμε τις καθυστερήσεις, εντοπίσαμε πολλά σημεία τα οποία πρέπει να βελτιώσουμε για να έχουμε ως αποτέλεσμα το μικρότερο κόστος και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Πρέπει να γίνουν τομές σε ό,τι αφορά στη συνεργασία των δημόσιων φορέων μεταξύ τους και με άλλους φορείς, στην τοπική αυτοδιοίκηση, και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης να καταγραφούν οι διαδικασίες, να ψηφιοποιηθούν, να επιταχύνουμε οτιδήποτε έρχεται σε διάδραση με τον πολίτη, ώστε ο χρόνος να γίνει καλύτερος, το αποτέλεσμα πιο γρήγορο».

Ο ίδιος πιστεύει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και παραγωγικούς τομείς που, αν συνδυαστούν, θα αποφέρουν όχι μόνο υλικά κέρδη, αλλά θα έχουμε κερδίσει ως Πελοποννήσιοι μια κουλτούρα συνεργασίας που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για πολλές δεκαετίες και είναι ακριβώς αυτό το υπόβαθρο που θα αποφέρει καρπούς.

«Οι δύο προφανείς τομείς που μπορούν να βγουν μπροστά για να αναπτυχθεί η περιφέρειά μας, είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Πέρα από τον εκσυγχρονισμό τους, πέρα από τις καλές πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε και τον εκμοντερνισμό, πρέπει να γίνουν συνέργειες, τουρισμός με πρωτογενή τομέα, με γαστρονομία, με παραγωγή κρασιού, με τον πολιτισμό, πρέπει να αξιοποιηθεί το πολιτιστικό μας απόθεμα», μας είπε. 

Ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη διάθεσή της, ο κ. Πτωχός μάς είπε: «Το ΕΣΠΑ, ο Προϋπολογισμός, το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης αλλά και το Ταμείο Ανασυγκρότησης προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες».

Οι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να μοχλευθούν με άλλες πηγές χρηματοδότησης, δύο φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν ήδη στην Τρίπολη, είναι η αρχή, ενδεχομένως, για νέες καλοπληρωμένες δουλειές, δουλειές γνώσης, και όχι μόνο εργασίας, που θα μπορούσαν να ''παντρευτούν'' με το πανεπιστήμιο.

Αναφερόμενος στις υποδομές, ο κ. Πτωχός παραδέχθηκε ότι οι υποδομές στην περιφέρειά μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα: «Το οδικό δίκτυο είναι προβληματικό, έτσι είναι σε όλη την Πελοπόννησο. Έχουμε προβλήματα άρδευσης, τη διαχείριση φυσικών πόρων πρέπει να την δούμε πάρα πολύ γρήγορα. Το σύνολο των επενδύσεων, υποδομές και ιδιωτικές, εξαρτάται από την ολοκλήρωση του υποβάθρου του πλαισίου μέσα στο οποίο γίνονται τα έργα. Πρέπει οι μελέτες να γίνονται πιο γρήγορα, πρέπει οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. Το Χωροταξικό, τα ειδικά χωροταξικά, η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνουν οι επενδύσεις,» 

Πώς τον υποδέχονται οι Πελοποννήσιοι; Μας απαντά: 

«Έχουμε πάει σε πάρα πολλά χωριά, έχουμε γυρίσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου τρεις φορές, δεν έχουμε συναντήσει πρόβλημα, ο κόσμος μας έχει υποδεχθεί πολύ ζεστά. Υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζουν τις ανάγκες τους, άνθρωποι που εκφράζουν λύσεις, τις σημειώνουμε και τις υιοθετούμε».

Απευθυνόμενος σε όλους τους Πελοποννήσιους, ο κ. Πτωχός δίνει το εξής μήνυμα:

Πρέπει όλοι να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση, δεν υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες. Υπάρχει όλη η Πελοπόννησος. Θα θέλαμε όλες και όλους να είναι δίπλα μας, για μια περιφέρεια πρότυπο σε όλους τους τομείς.

Συνεργασία μεταξύ των παραγωγικών τομέων, κάτω από την εμπέδωση της αντίληψης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι ένας μεγάλος δήμος, αλλά και ότι οι περιφερειακές ενότητες δεν είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Αυτή η κουλτούρα συνεργασίας στην οποία αναφέρεται συνεχώς ο κ. Πτωχός, είναι ένας από τους πυλώνες του σχεδιασμού της ομάδας του για το μέλλον: Πρέπει να αλλάξουμε ως Πελοποννήσιοι πολίτες αντιλήψεις, και να δούμε το όλον για το καλό όλων μας.

 

Γαλανιάδη Εύα

ArcadiaPortal.gr Συνέντευξη του Δημήτρη Πτωχού στο ArcadiaPoratl.gr