Θεσσαλία: Χάθηκε το 22% της αγροτικής παραγωγής - Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Θεσσαλία: Χάθηκε το 22% της αγροτικής παραγωγής - Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα

Σεπτέμβριος 09, 2023 - 20:50

φωτογραφία Eurokinissi - Αντώνης Νικολόπουλος

Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει καταστραφεί ολοσχερώς και μαζί του το 22%-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος είπε ότι ο κάμπος θα χρειαστεί πέντε χρόνια για να γίνει ξανά γόνιμος.

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22%-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες, δεδομένου ότι δεν έχουν οργανικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι «θα χρειαστεί μια πενταετία» ώστε να αρχίσει να αποδίδει και πάλι ο κάμπος και να είναι γόνιμα τα εδάφη.

Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν στο επόμενο διάστημα νέο κύμα ανατιμήσεων σε φρούτα, λαχανικά, γάλα, γιαούρτια, χυμό ντομάτας και τυριά, αν και, όπως λένε, είναι πρώιμο να βγουν συμπεράσματα, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη πλήρης καταγραφή των ζημιών, ΄σύμφωνα με τον ot.gr.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, οι ανατιμήσεις αυτές θα προστεθούν στις υψηλές τιμές που ήδη πωλούνται τα τρόφιμα. Τον Αύγουστο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση των τιμών στα λαχανικά και στο γάλα όχι μόνο σε ετήσια βάση, αλλά και σε μηνιαία, σε σύγκριση δηλαδή με τον Ιούλιο του 2023. Οι τιμές των λαχανικών ενισχύθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο κατά 3,3%, ενώ κατά 2% αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα και η τιμή του φρέσκου γάλακτος.

Εκτός από την πρώτη θέση στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι που κατέχει η περιφέρεια της Θεσσαλίας, με βάση τα στοιχεία της Incofruit Hellas και της ΕΛΣΤΑΤ, στην ευρύτερη περιοχή παράγεται το 7% της πανελλήνιας παραγωγής των φρούτων και περίπου το 12% στα κηπευτικά. Εκεί παράγεται το 50%-55% των αχλαδιών πανελλαδικά (περί τους 43.000 τόνους), το 30% των μήλων (85.000 τόνοι), το 10% των ακτινιδίων (15.000 τόνοι), καθώς και περίπου 50.000 τόνοι ροδάκινα και 18.000 τόνοι καρπούζια. Επίσης, η Θεσσαλία είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα (52%), κάστανα (40%), καρύδια (26%), ενώ στο κάμπο παράγεται σχεδόν το 50-55% της βιομηχανικής ντομάτας.

Η αναγκαστική ανακατάταξη της αγροτικής παραγωγής εξαιτίας της βιβλικής καταστροφής στον κάμπο της Θεσσαλίας ενδεχομένως να ενισχύσουν περαιτέρω το ποσοστό των εισαγωγών, ενώ υπάρχει προβληματισμός και για πιθανές ελλείψεις σε μεταποιητικές βιομηχανίες.