Ανδρ. Λυκουρέντζος: Ο ΕΛΓΑ επιταχύνει τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών (vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδρ. Λυκουρέντζος: Ο ΕΛΓΑ επιταχύνει τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών (vid)

Σεπτέμβριος 19, 2023 - 13:20

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» μίλησε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, σχετικά με τις αποζημιώσεις για την τεράστια καταστροφή των πλημμυρών στη Θεσσαλία.

«Έχουμε την εμπειρία του Ιανού, η διαχείριση μας οδήγησε στο να υπάρχει το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, και οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ. Καταγράφουμε τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, διότι τα ζώα πρέπει να αποσυρθούν και οι κτηνοτρόφοι να αποζημιωθούν, που είναι και η δουλειά του ΕΛΓΑ. Αποφασίσαμε να μην πάει ο κτηνίατρος εκεί να μετρήσει τα ζώα, γιατί αυτό θα απαιτούσε εβδομάδες, δεχόμαστε τις δηλώσεις των παραγωγών ως ειλικρινείς», ειπε αρχικά ο κ. Λυκουρέντζος.

Ως προς τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά:
71.000 αιγοπρόβατα, 6.500 βοοειδή, 21.000 χοιρινά, 67.000 μελισσοσμήνη και κυψέλες, πτηνά 130.000. «Είναι μεγάλο το νούμερο απώλειας ζωικού κεφαλαίου. Το ζωικό κεφάλαιο να επιτύχουμε εντός του Οκτωβρίου να το εξοφλήσουμε. Το ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνεται σε αξία 100%», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Το βαρύτατο αυτό πλήγμα ξεπερνά τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ

Για τη φυτική παραγωγή, ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι είναι δηλωμένα 822.000 στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού. «Εκτιμάται ότι η ζημιά είναι πάνω από το 60%. Ακολουθούν το καλαμπόκι, τα αμπέλια, τα καπνά. Αυτό για να το διαχειριστούμε χρησιμοποιούμε δορυφορικές εικόνες από το σύστημα Copernicus, καθώς από τις κοινότητες πάμε στα ΑΦΜ και από τα ΑΦΜ στους παραγωγούς».

Θα δώσουμε μια προκαταβολή με λογική περισσότερα μπροστά και λιγότερα πίσω. Η αποζημίωση θα είναι 100% στην παραγωγή

Ως προς τα λάστιχα, τις γεωτρήσεις και τις υποδομές των καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, έχουν συγκροτηθεί ομάδες που καταγράφουν τις απώλειες και αποζημιώνονται οι δικαιούχοι από την κρατική αρωγή. Σημειωτέον ότι από την κρατική αρωγή δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί οι καταστροφές από τον Ιανό.

Για την καμένη αγροτική παραγωγή στη Βόρεια Εύβοια, το 2021, ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι έχει πληρωθεί σε επίπεδο προκαταβολών. «Έχουν εξοφληθεί όλες οι προκαταβολές στην Εύβοια, αλλά η αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί και πρέπει τα κτήματα να ελεγχθούν ένα - ένα».

Όλα καταγράφονται για να αποζημιωθούν από την κρατική αρωγή