Συμφωνία Δημιουργίας-Παναγιώτης Παπαϊωάννου: Η αγροτική ανάπτυξη στον δήμο 'Αργους Μυκηνών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Συμφωνία Δημιουργίας-Παναγιώτης Παπαϊωάννου: Η αγροτική ανάπτυξη στον δήμο 'Αργους Μυκηνών

Σεπτέμβριος 21, 2023 - 16:12

Συμφωνία Δημιουργίας - Παναγιώτης Παπαϊωάννου:  Παρεμβάσεις ανάπτυξης (τέταρτη 4η) Ανάπτυξη, Δημιουργία, Ευημερία.

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ_
(ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΛΙΕΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ).

⦁    Ο Ορισμός της Αγροτικής Οικονομίας.

 Με τον γενικό όρο Αγροτική Οικονομία χαρακτηρίζεται το σύνολο των πάσης φύσεως συστηματικών ενεργειών που αποσκοπούν στη διάθεση αγαθών και παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τις γεωργικές δραστηριότητες, ικανοποιώντας ανθρώπινες ανάγκες, έναντι κάποιου ωφελήματος.
Υπό αυτή την έννοια η αγροτική οικονομία εντάσσεται στην πρωτογενή παραγωγή.
Πρόκειται για επιστήμη που πραγματεύεται τους όρους, τους νόμους αλλά και τα έθιμα ενός τόπου ή κατ’ επέκταση χώρας, ή ομοσπονδίας χωρών που επηρεάζουν τις ενέργειες που αποβλέπουν στην απόκτηση και στην εκμετάλλευση του γεωργικού πλούτου.
Στη αγροτική οικονομία εντάσσεται πλήθος αγροτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται γεωργικές, δασικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές κ.ά.
Στην Ελλάδα με εξαίρεση τους εθνικούς δρυμούς και εθνικούς κήπους είναι κυρίως ιδιωτική την οποία συμπληρώνει και κατευθύνει η κρατική αγροτική πολιτική, η οποία και αποβλέπει στη ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη της παραγωγής προς όφελος των αγροτών και γενικότερα του όλου πληθυσμού.

⦁    Τα Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα του Ελληνικού Αγροτικού Τομέα.

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό τροφοδότη σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, ιδιαίτερης σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, η οποία αποτελεί σταθερά τον κινητήριο μοχλό της μεταποίησης, αλλά και από τη συνεισφορά των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, που παρουσιάζει σταθερότητα και δυναμισμό ακόμα και στην περίοδο της ύφεσης στην οικονομία.
Στο σύνολό του ο πρωτογενής τομέας απασχολούσε κατά το έτος 2011 507.000 άτομα, πλήθος που αντιπροσωπεύει το 12,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.
Η αξία των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων - συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ποτών, βρίσκεται σε υψηλό σημείο, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται αρνητικό ισοζύγιο στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων της χώρας, με έλλειμμα το οποίο κατά το 2011 προσεγγίζει το επίπεδο των 2 δισ. ευρώ περίπου.

⦁    Ο Ρόλος του Αγροτικού Τομέα στην Αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική ανάπτυξη της χώρας στηρίχτηκε στις κατασκευές, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, αυτό είχε ως συνέπεια την αύξηση των καταναλωτικών συνηθειών, από όπου ένα πολύ μικρό ποσοστό της προστιθεμένης αξίας παράγονταν εντός της ελληνικής επικρατείας, ταυτόχρονα είχαμε μια συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και της συμμετοχής του στο ΑΕΠ της χώρας (μιας κατ’ εξοχήν αγροτικής οικονομίας τις περασμένες δεκαετίες).
Ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες που θα στηριχτεί η ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.
Η χάραξη αγροτικής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου παγκοσμίου οικονομικού περιβάλλοντος και τις τάσεις της αγοράς, μπορεί να αξιοποιεί τις ευκαιρίες , τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και να οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγών και στην δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα μπορεί να αξιοποιηθεί και για την παράλληλη ανάπτυξη της μεταποίησης και του τουρισμού.

⦁    Η Οικονομική Ανάπτυξη και ο Αγροτικός Τομέας.

Ο αγροτικός τομέας είναι διαπιστωμένο ότι δύναται να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Παράλληλα, ο αγροτικός τομέας είναι ο κύριος τροφοδότης της μεταποίησης τροφίμων, που είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της τοπικής μεταποιητικής βιομηχανίας και περιλαμβάνεται στους πέντε κλάδους με τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή στην ελληνική οικονομία.
Επίσης, η γεωργική εκροή συνδέεται στενά με τους κλάδους των μεταφορών, του χονδρεμπορίου και του λιανικού εμπορίου.

Από πλευράς εισροών, η γεωργία υποστηρίζει την εγχώρια χημική βιομηχανία λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, παραγωγή σπόρων και εργαλειομηχανών.

Η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό κι από τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπως το φυσικό και οικονομικό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι αγρότες είναι αναγκαίο να στραφούν στην επιχειρηματικότητα, μέσω της αύξησης των επενδύσεων για τον τεχνολογικό και εμπορικό εκσυγχρονισμό.

Επίσης, ο τομέας της αλιείας θεωρείται σημαντικός για την τοπική οικονομία κυρίως επειδή συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής μεγάλων παράκτιων περιοχών, αλλά επιπλέον επειδή συμβάλλει ουσιαστικά στην εξασφάλιση ζωικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, αξιοποιεί τοπικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους, εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και απασχολεί σημαντικό αριθμό ατόμων παράκτιων περιοχών.

⦁    Η Τοπική Αγροτική Ανάπτυξη.
Αυτό που διακρίνει από δεκαετίες τον Δήμο Άργους Μυκηνών είναι ο αγροτικός τομέας.
Αυτό συμβαίνει βέβαια λόγω του πλούσιου και εύφορου εδάφους που υπάρχει στην περιοχή αλλά και επειδή δεν είχε τον τρόπο να αναπτύξει μια βαριά βιομηχανία.
Έτσι γινόντουσαν συνεχείς προσπάθειες να ζουν μέσα από τη γεωργία και τις καλλιέργειες.

⦁    Το πρόγραμμα της δημοτικής μας παράταξης.
Η δημοτική μας παράταξη, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της εντόπισε την σπουδαιότητα της αγροτικής οικονομίας στην συμβολή της  ευημερίας του τόπου μας.
Έτσι σχεδίασε και κατάρτισε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με δέκα χαρακτηριστικές προτάσεις, τις οποίες και παρουσίασε εχθές στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα ΚΑΣΟΑ «ΔΑΝΑΟΣ». στην Πυργέλα Άργους, με μεγάλη συμμετοχή από τους αγρότες της περιοχής του Δήμου Άργους Μυκηνών, όπου και φάνηκε η μεγάλη αποδοχή των προτάσεων αυτών, όπως αυτές αναλύθηκαν από τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Παναγιώτη Παπαϊωάννου και μέλη – αγρότες της παράταξής μας.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνομιλία και ανταλλαγή προτάσεων από τους εκεί παρευρισκόμενους, όπου και εξήχθησαν σαφή συμπεράσματα και κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της τοπικής κυρίως αγροτική οικονομίας!!!

 Πριν την υλοποίηση του προγράμματός μας και με την ανάληψη των καθηκόντων μας προχωρούμε στην :  
Θέσπιση ειδική θέσης αντιδημάρχου με αναπληρωτή, αρμόδιου σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, αλιείας, κτηνοτροφίας κ.λ.π.
Στην συνέχεια προχωράμε στην υλοποίηση δέκα κοστολογημένων, ρεαλιστικών και άμεσα εφαρμόσιμων προτάσεων και δράσεων για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

⦁    ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΥΠΟΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ (αντλιακά συστήματα άρδευσης .
⦁    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΜΕΤΟΧΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ, ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ , ΤΑ ΤΟΕΒ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.
⦁    ΙΔΡΥΣΗ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, με σκοπό την υποβοήθηση των αγροτών του Δήμου Άργους Μυκηνών στην :
⦁    Ορθολογική χρήση λιπασμάτων
⦁    Απονιτροποίηση toy υδροφόρου ορίζοντα
⦁    Μείωση κόστους παραγωγής

⦁    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ.

⦁    ΔΙΗΜΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Κ.Λ.Π.

⦁    ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, η οποία θα συντελείται κάθε χρόνο την παραμονή της πρωτοχρονιάς , με χρηματικό βραβείο.

⦁    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΖΩΟΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ.

⦁    ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ.

⦁    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΙΕΚ ΑΡΓΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

⦁    ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΠΡΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΥΡΙΩΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ.    

ΑΡΓΟΣ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ