Γεωργιάδης: Το 2025 η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γεωργιάδης: Το 2025 η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%

Σεπτέμβριος 22, 2023 - 13:20

Στην πορεία της αγοράς εργασίας, τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για μείωση της ανεργίας και τις προβλέψεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του OT Forum στην 87η ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την ανεργία εκτίμησε ότι μέχρι το 2025 θα υποχωρήσει κάτω από το 10% ενώ υπενθύμισε ότι, βάσει μνημονιακή δέσμευσης, θα χρειαστεί το μονοψήφιο νούμερο να διατηρηθεί για έναν χρόνο προκειμένου να ξεπαγώσουν οι τριετίες. «Από τη μνημόνιο βγήκαμε, οι νόμοι του μνημονίου ισχύουν», υπενθύμισε.

«Θέλω η θητεία μου να συνδεθεί με τη ΔΥΠΑ», είπε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί μακροπρόθεσμα το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. «Πρέπει να ταιριάξουμε ανέργους με θέσεις εργασίας», σημείωσε.

Εκτίμησε ότι το 10% της ανεργίας περιλαμβάνει μεγάλο κομμάτι μαύρης εργασίας, ενώ υπογράμμισε την απροθυμία των Ελλήνων εργαζομένων να εργαστούν σε κλάδους που απαιτούν χειρωνακτική εργασία όπως στις κατασκευές.

Οι διακρατικές συμφωνίες μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού όμως η διαδικασία των μετακλήσεων είναι πολύ αργή, κυρίως λόγω καθυστέρησης στην έκδοση βίζας, είπε. Εκτίμησε ότι για τα έργα του Ελληνικού θα απαιτηθούν 7-8 χιλιάδες εργάτες, αποκαλύπτοντας ότι έχουν υποβληθεί σχεδόν 700.000 αιτήματα επιχειρήσεων για εργάτες από το εξωτερικό. Μόνο ο κλάδος του τουρισμού ζητά 60.000 άτομα.